Trump Ortadoğu liderlerini fırçaladı: Artık bize ihtiyaç duymayın

Trump Ortadoğu liderlerini fırçaladı: Artık bize ihtiyaç duymayın

ABD Başkanı Donald Trump, liderlerin 'teröre karşı' adım atmak için Amerikan gücünü beklememeleri gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da aralarında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bulunduğu nüfusun çoğunluğunu Müslüman ve Arapların oluşturduğu devletlerden 55 ülke lideri ve üst düzey temsilcisine hitaben bir konuşma yaptı. Trump Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerin "radikalleşmeye karşı mücadeleye liderlik etmeleri gerektiğini" söyledi.

Trump "Onları (radikalleri) bu dünyanın dışına sürün" dedi.

Trump aşırıcılıkla mücadelenin farklı inançlar arasında bir savaş değil, iyiyle kötü arasında bir mücadele olduğunu ileri sürdü, ancak liderlerin adım atmak için Amerikan gücünü beklememeleri gerektiğini söyledi.

Trump bölgedeki istikrarsızlıktan da İran'ı sorumlu tuttu; mezhepsel çatışmayı körüklemek ve Suriye'deki Esed yönetiminin suçlarını desteklemekle itham ettiği İran'ın izole edilmesi gerektiğini savundu.

Donald Trump Mart 2016'da CNN'e verdiği demeçte "Sanıyorum ki İslam bizden nefret ediyor. Orada muazzam bir nefret var. Bunun kökenine inmeliyiz" ifadelerinde bulunmuştu.

Trump göreve geldikten sonra, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 6 ülkenin (İran, Libya, Suriye, Somali, Sudan ve Yemen) vatandaşlarının ABD'ye girişini geçici olarak yasaklamış, ancak karar federal yargıçlarca durdurulmuştu.

Trump dün de Suudi Arabistan'da yaklaşık 100 milyar dolarlık 'ABD tarihinde türünün en büyük silah anlaşmasını' imzaladı.

ABD Başkanı'nın bundan sonraki seyahat rotası şöyle:

  • 22-23 Mayıs: Tel Aviv, Kudüs ve Batı Şeria
  • 24 Mayıs: Roma ve Brüksel. (Trump Vatikan'da Papa ile görüşecek)
  • 25 Mayıs: Brüksel'de NATO zirvesi
  • 26 Mayıs: Sicilya'da G7 toplantısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.