Trump savunma bütçesi tasarısını veto etti

Trump savunma bütçesi tasarısını veto etti

ABD Başkanı Donald Trump, içeriğinde Türkiye'ye yaptırım da bulunan 2021 savunma bütçesi tasarısını veto etti.

Donald Trump, 740 milyar dolarlık savunma bütçesi içeren tasarıyı veto ettiğini açıkladı.

Trump tasarıya "Ne yazık ki tasarı ulusal güvenlik sorunlarını içermiyor, askeri tarihimize saygı göstermekte başarısız olan hükümler içeriyor ve benim yönetimimde ulusal güvenlik ve dış politika alanlarında Amerika'yı öncelikli tutma konusunda yaptıklarımla çelişkiler barındırıyor" sözleriyle karşı çıktı.

Trump, Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği mesajda tasarı için görüşlerini "Bu Çin ve Rusya'ya bir hediye" ifadeleriyle belirtti.

Tasarıda neler vardı?

Afganistan, Avrupa ve Kore'den askeri çekilmelerin ve Rusya ile askeri ilişkilerin sınırlandırıldığı tasarı aynı zamanda Amerikan iç savaşında köleliği destekleyen Konfedere eyaletlerden bazı generallerin isimlerinin askeri üslerden kaldırılmasını da içeriyordu.

Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi'den sert tepki

Nancy Pelosi, olay üzerine Trump için "Askerlerimize zarar veren şaşırtıcı bir pervasızlık, güvenliğimizi tehlikeye atan ve çift partili kongre iradesini baltalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Pelosi, "Ülkemizin daha yeni bir siber saldırıyla karşılaştığı şu zamanda, Başkan'ın sorumsuzluğunun arkasındaki nedeni anlamak gerçekten zor" diyerek Trump'ı eleştirdi.

Tasarıda Türkiye için yaptırım da bulunuyor

Savunma bütçesi tasarısında NDAA'nın yasalaşmasından sonra 30 gün içerisinde Türkiye'de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması istendi.

Tasarıda CAATSA kapsamında belirlenen 12 maddenin en az 5'inin uygulanması ve yaptırımların ithal edilen malları kapsamaması istendi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.