Trump, Suudi Arabistan ile nükleer anlaşmayı onayladı

Trump, Suudi Arabistan ile nükleer anlaşmayı onayladı

Trump yönetimi, Suudi Arabistan'la sivil nükleer enerji alanında iş birliğini öngören "123 Anlaşması"nı önümüzdeki günlerde ABD Kongresi'ne sunmaya hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suudi Arabistan'a sivil nükleer enerji programı sağlayacak ve ülkede uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin önünü açabilecek yeni bir anlaşmayı resmen onayladığı bildirildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, 30 yıl yürürlükte kalacak anlaşma, Amerikan şirketlerine Suudi Arabistan'ın sivil nükleer altyapısının geliştirilmesinde merkezi bir rol verilmesini öngörüyor.

Haberde, anlaşmanın en dikkat çekici maddelerinden birinin, ABD ile Suudi Arabistan'ın ortak teknik incelemesi sonucunda gerekli görülmesi halinde Amerikan şirketlerinin Suudi Arabistan'da bir uranyum zenginleştirme tesisi inşa etmesine imkan tanıması olduğu belirtildi.

Öte yandan Reuters, Trump yönetiminin Suudi Arabistan'la nükleer enerji teknolojisi paylaşımını düzenleyen anlaşmayı önümüzdeki günlerde ABD Kongresi'ne sunacağını aktardı.

Habere göre, ABD Enerji Bakanı Chris Wright ile Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman tarafından imzalanacak belge, ABD Atom Enerjisi Yasası'nın 123. maddesi kapsamında hazırlanan ve kamuoyunda "123 Anlaşması" olarak bilinen çerçeve anlaşma niteliği taşıyor.

Söz konusu anlaşma, ABD hükümeti ile Amerikan şirketlerinin Suudi Arabistan'daki milyarlarca dolarlık sivil nükleer enerji sektörünün geliştirilmesine katılabilmesi için yasal zorunluluk olarak görülüyor.

Taraflar, anlaşmanın ön mutabakatını geçen yıl Riyad'da imzalamıştı.

Washington ve Riyad arasındaki nükleer iş birliğinin, Suudi Arabistan'ın enerji kaynaklarını çeşitlendirme hedefleri kapsamında sivil nükleer enerji altyapısının geliştirilmesini amaçladığı belirtiliyor. Bununla birlikte, anlaşmada yer alan olası uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin bölgesel güvenlik dengeleri ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

mobil.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.