Trump Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışı konusunda ısrarcı

Trump Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışı konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan, BAE ve Ürdün'e silah satışı için kendi yetkilerini kullanacak.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın, Kongre onayını 'bypass' eden acil durum yetkisini kullanarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'e silah satışını onaylayacağı duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, söz konusu yetki kullanımı konusunda Kongre'yi bilgilendirdiği ve bildirim mektubunda, "İran'ın faaliyetleri nedeniyle acilen silah satışına ihtiyaç olduğu" ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Trump'ın Kongre'nin onayı olmadan 8 milyar dolarlık 22 silah anlaşması ile ilgili aldığı karar senatörlerin ve Temsilciler Meclisi üyelerinin tepkisini çekti.

Suudi Arabistan'a silah satışına blokaj koyan Kongre, Yemen'de sivil ölümlerin artması, insan hakları ihlalleri ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi gibi nedenlerden dolayı Riyad'a silah satışını engelliyordu.

Beyaz Saray'ın, İran ile yaşanan gerginliği gerekçe göstererek 'acil durum' yetkisiyle söz konusu adımı atması, bazı karar alıcılar tarafından "ilgili yasayı kötüye kullanmak" şeklinde yorumlandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.