Trump Uygur politikası nedeniyle Çin'e yaptırım tasarını imzalayacak

Trump Uygur politikası nedeniyle Çin'e yaptırım tasarını imzalayacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın Uygur Müslümanlara yönelik baskılar nedeniyle Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını imzalayacağı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Doğu Türkistanlı Uygur Müslümanlara baskı uygulayan Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını imzalamayı planladığı bildirildi.

Reuters'in konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde söz konusu imzanın ne zaman atılacağıyla ilgili bir takvim olmadığı vurgulandı.

Geçtiğimiz ay hem Temsilciler Meclisi'nden hem de Senato'da her iki partinin de desteğiyle geçen tasarıya göre Doğu Türkistan'daki Uygur ve diğer Müslümanlara baskı uygulayan yetkililere yaptırım uygulanacak. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio tarafından sunulan tasarı, Doğu Türkistan'daki Komünist Parti Sereteri Chen Quanguo'yu Uygurlara karşı işlenen ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuyor.

Birleşmiş Milletler Doğu Türkistan'da 1 milyondan fazla Müslümanın toplama kamplarında tutulduğunu tahmin ediyor. Fakat Çin kamplardaki kötü muamele iddialarını reddederek kampların mesleki eğitim merkezi olduğunu savunuyor.

Pekin daha önce söz konusu tasarıyı kınayarak bu girişimlerin kendi içişlerine müdahale ve ikili işbirliklerine darbe niteliğinde olduğunu açıklamıştı.

Tasarının ilerlemesi Washington ve Pekin arasındaki ilişkilerin koronavirüs salgınının kaynağı ve Hong Kong'daki özgürlüklerin kısıtlanma girişimi ile gerildiği bir döneme denk geldi.

Çin salgınla ilgili iddiaları da reddederek ABD'nin Hong Kong ve Çin ilişkilerin karışmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.