"Trump yönetimi ekonomik hegemonya peşinde"

"Trump yönetimi ekonomik hegemonya peşinde"

Çin'de, ABD ile devam eden 'ticaret savaşıyla' ilgili görüşlerin yer aldığı "Beyaz Kitap" isimli bir belge yayınlandı.

Yayınlanan belgede, ABD - Çin ticaret savaşında Çin'in güncel pozisyonu ve öngörüleri yer alıyor. Ayrıca ABD'nin "en büyük gelişmiş ekonomi", Çin'in ise "gelişmekte olan en büyük ekonomi" olduğu belirtilirken, "bazı ticari sürtüşmelerin doğal olduğu" belirtiliyor ve anahtar tavrın "karşılıklı güvenin nasıl geliştirileceği ve farklılıkların nasıl yönetileceği" sorularına verilecek cevapta yattığı ifade ediliyor.

Trump yönetimine gönderme

Beyaz Kitap'ta, iki ülke arasındaki ticari sürtüşmelerin 'sürdürebilir' noktada tutulabileceği vurgulanırken, bunun önündeki engelin Trump yönetimi olduğu belirtiliyor ve "2017'de göreve gelen ABD yönetimi, 'Önce Amerika' sloganıyla  karşılıklı saygı ve eşit istişarenin temel normlarını terk etti" ifadeleri kullanılıyor.

Yayınlanan belgede ayrıca ABD'nin Trump yönetimiyle birlikte içerisine girdiği korumacı eğilim 'tek taraflılık ve ekonomik hegemonyacılık' olarak nitelendirilerek "Gümrük vergisi gibi ekonomik önlemlerle diğer ülkelerin gözünü korkutuyor ve baskı yoluyla Çin'e kendi ekonomik çıkarlarını dayatıyor" denildi. 

BEYAZ KİTAP NEDİR?

Beyaz Kitap, Çin Devlet Konseyi tarafından çeşitli aralıklarla yayınlanan ve önemli konu başlıklarına değinilen bir devlet belgesidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.