Trump YPG konusunda söz verdi, Pentagon 'yalanladı'

Trump YPG konusunda söz verdi, Pentagon 'yalanladı'

'PYD ve YPG'ye verilen her silah, her mermi PKK üzerinden Türkiye'ye yöneltilmiş bir tehdit demektir.'

Türkiye, Rusya ve İran’la yapılmasında mutabakat sağladığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü PYD/YPG’nin katılımına karşı pozisyonunu koruyor.

Çarşamba günü İstanbul’da devam eden Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye’nin Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için Suriye Demokratik Güçleri (SDG) formuna sokulan yapının o isim ya da başka bir isimle kongreye katılmasına onay vermeyeceğinin" altını çizdi.

Suriye’de IŞİD’e karşı en etkili mücadeleyi veren grubun YPG/PYD olduğu yönündeki iddiaları “efsaneden ibaret” olarak niteleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin “milli imkan ve kabiliyetleriyle” yapılan Fırat Kalkanı Harekatı'nda 2 bin 200 kilometrekarelik alanın IŞİD’den almasını örnek verdi.

“Trump’ın sözlerine rağmen Pentagon’un SDG’ye desteği çelişkili bir durum”

Kalın’ın asıl eleştirisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşme sonrası Pentagon’un, Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı’na verdiği söze rağmen Pentagon’dan SDG’ye desteğinin süreceği açıklamasına yönelik oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Pentagon çıkıp tekrar, içinde PYD ve YPG'nin de olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne destek vermeye devam edeceklerini açıkladı. Bu tabi bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değil. Çünkü PYD ve YPG'ye verilen her silah, her mermi PKK üzerinden Türkiye'ye yöneltilmiş bir tehdit demektir. Suriye sahasında veya bir başka yerde hangi gerekçeyle olursa olsun PYD ve YPG'ye verilen her destek PKK'nın ömrünü uzatmak anlamına gelir. Dolayısıyla bizim bunu kabul etmemiz, hangi şart ve gerekçeyle, hangi izahla olursa olsun hiçbir şekilde mümkün değildir. Bu Amerikan sistemi içerisindeki çelişkili durum, başkan bir şey söylüyor, ona bağlı birim başka bir şey söylüyor, sahada başka bir şey yapılıyor, Amerikan sistemi açısından çok çelişkili bir durumu işaret etmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.