Trump'a dolandırıcılık suçlaması

Trump'a dolandırıcılık suçlaması

ABD mahkemesi eski Başkan Donald Trump'ı dolandırıcılıkla suçladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bir yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın kendisi ve ailesine ait şirketlerin mal varlıklarının hileli bir şekilde şişirdiğine hükmetti. 

New York Başsavcısı Letitia James tarafından açılan ve Yargıç Arthur Engoron, tarafından görülen davada Trump'ın, emlak imparatorluğunu kurarken yıllarca "dolandırıcılık" yaptığı sonucuna varıldı. 

Yargıç, eski başkanın bazı şirketlerinin kendi kontrolünden çıkarılması ve feshedilmesine karar verdi. 

Yargıç Arthur Engoron, Trump ve şirketinin bankaları, sigortacıları ve diğer kurumları, varlıklarını aşırı değerli göstererek ve anlaşma yapmak ve kredi almak için beyan edilen evraklarda da net değerini abartarak muhataplarını aldattığına hükmetti. 

Hüküm, eski ABD başkanının eyalette iş yapma kabiliyetini ciddi şekilde engelleyebilecek bir hukuki darbe olarak değerlendiriliyor.

Mahkemeden Trump'ın şirketine kayyım

Yargıç Engoron, Trump Organization dahil olmak üzere Trump'ın bazı işletmelerinin New York'ta faaliyet göstermesine imkan tanıyan sertifikaların iptal edilmesine ve işletmelerin tasfiyesini yönetmek üzere bir de kayyım atanmasına karar verdi.

Yargıç, Trump'ın, oğulları Donald Jr. ve Eric'in, Trump Organization ve diğer sanıkların net değerini kendi iş ihtiyaçlarına göre nasıl şişirdiklerini ve değerlemeler yaptıklarını aktardı.

Yargıç Engoron'un, "Bu bir hayal (fantezi) dünyası, gerçek dünya değil." ifadesi mahkeme belgelerinde yer aldı. 

Ayrıca Yargıç Engoron sanık avukatlarını "mantıksız hukuki argümanlar" ileri sürdükleri ve müvekkillerinin "engelleyici" davranışlarını körükledikleri için de cezaya çarptırdı.

Suçlamaların odağındaki Donald Trump ve diğer sanıklar ise hiçbir zaman dolandırıcılık yapmadıklarını, aksine bu işlemlerin kârlı işler olduğunu savundu. 

Keza sanıklar, Engoron'un kararını temyize götürmeyi planladıklarını bildirdi. 

Trump'ın avukatlarından Christopher Kise, "Bugünkü çirkin karar gerçeklerden ve hukuktan tamamen kopuk. Başkan Trump ve ailesi yanlış kararın düzeltilmesi için tüm temyiz yollarını arayacaktır." açıklamasında bulundu. 

Eski Başkan Donal Trump da "Truth" isimli sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda dolandırıcılık yaptığı yönündeki suçlamaları "saçma ve gerçek dışı" olarak nitelendirdi ve Engoron'u, Demokrat Partili Başsavcı Letitia James'in emrini yerine getiren "dengesiz" bir yargıç diye itham etti.

Trump, iletisinde "Bu Demokratların siyasi hukuk savaşı daha önce hiç görülmemiş düzeyde bir cadı avıdır. Bunu bana yapabiliyorlarsa, size de yapabilirler." ifadelerini kullandı. 

ABD medyası ise, Trump'ın kendisine yönelik davaları "cadı avı" diye nitelediğini ancak buna dair herhangi bir kanıt sunamadığını aktardı. 

Başsavcı Letitia James, Eylül 2022'de Trump'a, üç çocuğuna ve Trump Organization'a dava açarak bankaları ve sigortacıları daha iyi koşullar sağlamaları için dolandırmak amacıyla varlık değerleri ve net değeri hakkında on yıl boyunca yalan söylemekle suçladı.

Yargıç Engoron, Başsavcı James'in, Trump'ın net değerini 812 milyon ila 2,2 milyar dolar arasında abarttığına dair "kesin kanıtlar" sunduğunu dile getirdi. 

Yargıç, Trump'ın aşırı değerlemelerinin Florida'daki Mar-a-Lago malikanesini, Manhattan'daki Trump Tower'daki çatı katı dairesini ve çeşitli ofis binaları ile golf sahalarını içerdiğini belirtti.

Kaynak: Euronews

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.