Trump'ın ekibinde bir istifa daha: Beyaz Saray Genel Sekreteri görevden ayrıldı

Trump'ın ekibinde bir istifa daha: Beyaz Saray Genel Sekreteri görevden ayrıldı

Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus’un yerine İç Güvenlik Bakanlığını yapan emekli general John Kelly getirildi.

Donald Trump, Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus’un yerine İç Güvenlik Bakanlığını yapan emekli general John Kelly’nin geldiğini açıkladı.

Karar öncesi, son haftalarda Priebus’un, Başkan Trump'ın gözünden düştüğü konuşuluyordu. Trump’ın yeni atadığı Beyaz Saray İletişim Direktörü Scaramucci de, geçtiğimiz günlerde Priebus’u "paranoyak şizofren" olarak nitelemişti.

Basın mensuplarına konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, "Başkan ve Preibus arasında bu konu iki hafta önce görüşülmeye başlamıştı" dedi.

İstifası sonrası CNN’e konuşan Priebus, "Başkan farklı bir doğrultuda ilerlemek istedi" diye konuştu.

"Yeniden başlat tuşuna basmak için iyi bir zaman" diyen Priebus, "Bu, düşünceme göre Beyaz Saray’ın ihtiyacı olan bir şey" diyerek sözlerine devam etti.

Reince Priebus, Başkan’a Trump’a istifa mektubunu Perşembe günü sundu ancak bu Cuma akşamına kadar açıklanmadı.

Başkan Trump, New York dönüşü apronda gazetecilere şunları söyledi: "Reince çok iyi biri. John Kelly şahane bir iş başaracak. General Kelly şu ana kadar harika bir iş çıkardı, herkes tarafından saygı görüyor. O müthiş bir Amerikalı."

Kelly de, başkana, genel sekreter olarak hizmet edeceği için onur duyduğunu belirtti.

Kelly görevine Pazartesi günü başlayacak.

Priebus, Amerikan tarihine en kısa süre görev yapan Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak geçti. Priebus görevinde 189 gün kaldı.

6 aydır Genel Sekreter görevini yürüten Priebus, Cumhuriyetçi Parti’nin köklü üyelerinden biriydi ve aynı zaman parti eski genel başkanıydı. Washington’a yabancı olan yeni Beyaz Saray’da, Priebus’un Cumhuriyetçi Parti içinden oluşunun Cumhuriyetçiler’in siyasi hedeflerini yerine getirebileceği bekleniyordu. Ancak Cumhuriyetçiler, Kongre’nin her iki kanadında çoğunlukta olmalarına rağmen, önemli tasarıları geçirmekte başarılı olamadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, partiyle çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Başkan Trump’a teşekkür eden Priebus, başkanın siyasi gündemini ve politikalarını desteklemeye devam edeceğini açıkladı.

Beyaz Saray genel sekreterleri, genel olarak başkanların toplantılarını düzenler, kontrol eder ve başkanların günlük gündemlerini düzenler. Ancak Trump yönetiminde Beyaz Saray’da Oval Ofise randevusuz girebilecek pek çok kişinin oluşu, genel sekreteri görevini yapamaz hale getirmişti.

Başkan Trump’ın İç Güvenlik Bakanı olan John Kelly’ninse, Beyaz Saray’daki görevine askeri tecrübesini getirmesi bekleniyor. Kelly’nin, görevini kabul etmeden önce, Priebus’tan daha fazla otorite talep ettiği söyleniyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.