Trump'ın ekonomi planı mercek altında

Trump'ın ekonomi planı mercek altında

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump’ın vergi indirimi ve himayeciliği öngören ekonomi programı endişe yaratıyor.

Vergi indirimi vaatleri de Donald Trump'a seçim kampanyasında puan kazandırmıştı. DW'nin haberine göre; Amerikalı seçmen şimdi ondan on yılların en kapsamlı vergi reformunu yapmasını bekleyecek. Trump'un reform planına göre Amerikalılar kademeli olarak yüzde 10, 20 ya da 25 oranında gelir vergisi ödeyecek. Düşük gelirlilerle gelir zenginleri vergi reformundan aynı ölçüde yararlandırılacak. Yılda 25 bin dolardan az kazanan bekârlar ve yıllık geliri 50 bin doların altında kalan evli çiftler bundan böyle hiç vergi ödemezken, en çok kazananların vergi oranı yüzde 40'tan yüzde 25'e inecek.

Trump reform paketini Kongre'ye onaylatabilirse 2017 yılından itibaren 120 milyon mükellef devlete sıfır vergi ödeyecek. Aynı zamanda kurumlar vergisi oranı yüzde 25'ten yüzde 15'e düşecek, veraset vergisi ise kaldırılacak.

Maliye uzmanları milyarlarca dolarlık vergi indiriminin Amerikan devlet bütçesinde muazzam gedik açacağını belirtiyor. Önümüzdeki on yılda hazinenin vergi gelirleri 2,6 ila 3,9 trilyon dolar azalacak.

Müstakbel ABD Başkanı'nın ekonomi danışmanları, Amerikan şirketlerinin yurtdışında elde ettikleri kârdan kademeli zamla kesilecek vergilerin bu gediği kapatacağını söylüyor. Apple, Amazon ve General Electric gibi dev şirketler yıllarca vergiden milyarlarca dolar tasarruf etmişti. Trump'un danışmanlarından Wilbur Ross ve Peter Navarro, vergi indiriminin Amerikan ekonomisini canlandırıp hazinenin vergi gelirlerini arttıracağı kanısında.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.