Trump'ın Sudan açıklaması İsrail ile normalleşmenin habercisi mi?

Trump'ın Sudan açıklaması İsrail ile normalleşmenin habercisi mi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Sudan'a dair yaptığı son açıklama, ülkenin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı alacağı şeklinde yorumlandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Sudan'a dair yaptığı son açıklama, ülkenin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı alabileceği şeklinde yorumlandı.

Trump tarafından dün sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Sudan'ın ABD tarafından 'terörü destekleyen devletler' listesinden çıkarılacağı ifade edildi.

Trump, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Harika haber! Sudan'ın mükemmel bir ilerleme yapan yeni hükümeti, ABD'li terör kurbanları ve ailelerine 335 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu para ödendikten sonra, Sudan'ı Terörizm Destekçisi Devletler listesinden çıkaracağım. Nihayet, bu Amerikan halkı için adalet ve Sudan için büyük bir adım."

Sudan'da Ömer el Beşir'in devrilmesinin ardından iş başına gelen yeni yönetimin en büyük amaçlarından biri de ABD ile olan olumsuz ilişkileri düzeltebilmekti. Bu kapsamda ABD, Sudan'dan, "ABD'li terör kurbanlarına ve ailelerine ödeme yapmasını" talep ediyordu. ABD, 1990'lı yıllarda Sudan'ı Usame bin Ladin başta olmak üzere El Kaide liderlerine ev sahipliği yapmakla suçluyordu.

Öte yandan ABD ile Sudan arasındaki bu görüşmelerde, ABD'nin Sudan'ı terör listesinden çıkarma karşılığında Sudan'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesini talep ettiği ifade ediliyordu.

Sudan ile ABD arasında uzlaşıyla varılmasıyla, Sudan-İsrail ilişkilerinde normalleşme sürecinin başlayabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.