Trump'ın yanında bir Şii lider

Trump'ın yanında bir Şii lider

Farklı kesimlerden dini liderler Donald Trump ile bir araya geldi. Bunların arasında eski bir Hizbullah lideri de vardı.

Çoğu Irak ve Lübnan kökenli 15 dini lider, Cumhuriyetçi Parti mitinginde Trump ile birebir görüşmelerde bulundu. Bunların arasında eski Hizbullah mensubu bir Şii lider ve Irak kökenli Hıristiyan liderler de vardı.

Trump'ın Müslümanlar hakkındaki ifadelerine rağmen, mitinge kürsünün arkasında sarıklı bir Müslüman lider görenler şaşkındı. Lübnanlı Şii lider Şeyh Hasan, Trump'u eliyle selamladı. Muhalif fikirlere sahip Şii lider geçtiğimzi yıllarda -ABD'nin terör listesinde yer alan- Hizbullah'ı terkedip grubun muhalifi Özgür Şii Hareketi'ne katılmıştı.

Şeyh Hasan, Lübnan'daki iki ana akım grup olan Hizbullah ve Şii Emel Hareketi'ne yönelik eleştirileri sebebiyle tartışmalı bir isimdi. Aynı zamanda Suriye devriminden seneler önce rejim lideri Beşşar Esed'i de eleştirmişti. Şii liderin günümüzde Esed'e bakış açısı bilinmiyor. 

Her ne kadar Şeyh Hasan Hizbullah'tan ayrılmış olsa da, ABD'nin İran başta olmak üzere Şii hareketleri, Sünni halkların direnişini kırmak ve işgal ettiği bölgelerin demografisini değiştirmek için kullandığı biliniyor. "Radikalizme ve terörizme karşı oldukça sert tedbirler alma ve Batı kültürüyle uyuşmayacak aşırı dini görüşlere karşı mücadele etme" iddiasında olan ABD'nin buna rağmen Suudi Arabistan ve İran ile yakın işbirliği kamuoyunun dikkatini çekiyor. İslamofobiye varan ayrıştırıcı ifadeleri seçim kampanyası haline getiren ve "radikalizm" ile mücadele edeceğini ısrarla vurgulayan Trump'ın, geleneksel Şii din adamı kıyafetleri içerisindeki eski bir terör örgütü mensubuyla yakın görüntüler vermesi, ABD'nin ve Donald Trump'ın bilhassa Ortadoğu politikalarındaki "değişken" yüzünü gözler önüne seriyor.

Trump'ın "İslamcı terörsitleri ülkemizden atacağız" ifadesini kulandığı İslam karşıtı konuşmasında arka planda bir Şii din adamının gözükmesi, akıllara "ABD ve Trump hangi İslam'a karşı savaşıyor?" sorusunu getiriyor.

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.