Trump'tan 'Avrupa' mesajı: Sevilseydim işimi yapmamış olurdum

Trump'tan 'Avrupa' mesajı: Sevilseydim işimi yapmamış olurdum

ABD Başkanı Trump, Avrupa'da sevilmemesiyle ilgili olarak, "Eğer sevilseydim, işimi yapmamış olurdum" dedi ve kendisini Avrupalıların değil ABD'lilerin seçtiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, 2019 yılının ilk kabine toplantısında Avrupalılar arasında sevilmemesini değerlendirdi. Avrupa ülkelerinde tasvip edilmemesini umursamadığını belirten Trump, Avrupa'dan ABD'ye daha adil davranmalarını talep etmenin işinin bir parçası olduğunu söyledi.

"Bunun için seçildim" diyen Trump, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarına katkılarını artırmaları konusunda sıkıştırılması gerektiğini belirterek, daha önce pek çok kez dile getirdiği NATO'nun yükünün sadece ABD'nin omuzlarında olduğu görüşüne bir kez daha değindi.

Trump, "Avrupa'da sevilmemem gerekiyor. Eğer sevilseydim, işimi yapmamış olurdum" diye konuştu.

Avrupa'nın hem savunma hem de ticaret konusunda ABD'ye karşı adil olmadığını savunan Trump, bunun sorumlusunun önceki ABD Başkanları olduğunu iddia etti. Trump, NATO'ya sağladığı katkı oranının yetersiz olduğunu belirttiği Almanya'yı da eleştirdi.

Almanların sadece yüzde 10'u Trump'ı destekliyor

ABD'de merkezli bir düşünce kuruluşu olan Pew Araştırma Merkezi'nin geçen Ekim'de açıkladığı bir rapor, Trump'a Avrupa ülkelerinde duyulan güvenin giderek azaldığını gösteriyordu. Araştırmaya göre Almanların yüzde 10'u, Fransızların yüzde 9'u ve İspanyolların yüzde 7'si Trump'ın dünya meselelerini olumlu bir şekilde ele aldığını düşünüyor. Bu oran İngilizler arasında ise yüzde 28.

"Beni Avrupalılar seçmedi"

Avrupalılar arasında yapılan bu tarz kamuoyu yoklamalarının farkında olduğunu ve umursamadığını belirten Trump, "Beni Avrupalılar seçmedi, Amerikalılar seçti, Amerikalı vergi mükellefleri. “Bu kadar açık" diye konuştu. Trump, buna karşın Avrupalı liderlerle arasının iyi olduğunu ve onları dost olarak gördüğünü söyledi.

Avrupa halkına yönelik daha kayıtsız bir tavır sergileyen Trump, "O ülkelere muazzam hizmetlerde bulunuyoruz, en azından bize saygı göstermeliler" dedi. ABD Başkanı ayrıca, isteseydi Avrupa'da çok sevilen birisi olabileceğini iddia ederek, "[Avrupa'da] istediğim her göreve gelebilirim, ama istemiyorum" diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.