TTP'den Pakistanlı yetkililerin bulunduğu otele saldırı

TTP'den Pakistanlı yetkililerin bulunduğu otele saldırı

Pakistan Talibanı (TTP), Belucistan'ın merkezi Kuetta'da Pakistanlı yetkililerin bulunduğu bir otele bombalı saldırı gerçekleştirdi.

Pakistan Talibanı (TTP), Belucistan'ın merkezi Kuetta'da Pakistanlı yetkililerin bulunduğu bir otele bombalı saldırı gerçekleştirdi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre saldırı dün gece saatlerinde meydana geldi.

Saldırıda, Kuetta şehrindeki beş yıldızlı Serena Hotel, bomba yüklü bir araçla hedef alındı. Şehrin merkezinde bulunan otel, aynı zamanda Belucistan Bölge Meclisi'nin ve diğer hükümet merkezlerinin de bitişiğinde yer alıyor.

Saldırının gerçekleştiği noktanın konumu:

Saldırı sırasında çok sayıda Pakistanlı yetkilinin yanı sıra Çin'in Pakistan Büyükelçisi Nong Rong da otelde konaklıyordu. Rong'un saldırı anında otelin içerisinde yer almadığı ifade edildi.

Pakistanlı yetkililer saldırıda 4 kişinin öldüğünü, 12 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Saldırıyı TTP üstlendi

Düzenlenen saldırıyı TTP üstlendi.

Sosyal medya üzerinden TTP Sözcüsü Muhammed Horasani'nin yaptığı açıklamada, saldırının bomba yüklü bir araçla gerçekleştirildiği belirtildi.

Horasani, saldırıda Pakistan hükümetine bağlı çok sayıda idari ve askeri yetkilinin öldüğünü ve yaralandığını öne sürdü.

Kuetta'da düzenlenen saldırı, TTP'nin son dönemde düzenlediği ilk yüksek profilli saldırı olarak kayda geçmiş oldu.

TTP yeniden güç kazanıyor

2014 yılının ardından ABD ve Pakistan'ın Zarb-i Azb Operasyonu sonrası Pakistan sınırından büyük ölçüde çıkarılan TTP ve yabancı güçler, uzun süre eski gücüne kavuşamadı. Yabancı savaşçılardan müteşekkil gruplar halen bölgeye dönemezken, birçoğu Afganistan içlerinde faaliyet göstermeye başladı.

TTP saldırıları, özellikle 2018 yılından sonra artmaya başlarken, 2020 yılı hem siyasi hem de askeri açıdan TTP için yeniden yükseliş yılı oldu.

2020 yılı içerisinde TTP, kabile bölgelerindeki saldırılarını artırırken, grubun tek bir çatı altında birleştirilmesi için ciddi çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalara, Müftü Ebu Mansur Asım (Nur Veli Mesud) liderliğindeki TTP'nin merkezi yapılanması öncülük etti.

Son süreçle beraber TTP, Zarb-i Azb öncesinde dahi ulaşamadığı bir siyasi genişliğe ulaşmış oldu. 2014'ten önce TTP'den ayrı olan yapıların da ana gruba katılması, bölgede yapının yeniden güçleneceği tahminlerine yol açıyor.

TTP saldırılarının şiddetlenmesiyle, Pakistan hükümeti güçlerinin özellikle Afganistan sınırındaki bölgelerde kontrolü kaybedebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.