Tunus Cumhurbaşkanı Said parlamentoya yaptığı darbeyi savundu

Tunus Cumhurbaşkanı Said parlamentoya yaptığı darbeyi savundu

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said meclisi askıya alıp yürütmeyi tekelleştirmesini savunarak Tunus'ta her şeyin normal olarak işlediğini iddia etti.

Geçen ay meclisin yetkilerini askıya alan ve başbakanı görevden alıp tüm yetkiyi elinde toplayan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (1958-) Tunus'ta siyasetin ve işlerin normal düzeyde devam ettiğini iddia etti.

Yürütme yetkilerini tekelleştiren Kays Said, Tunus Eğitim Bakanı Fethi Sellauti ile birlikte eğitim, müfredat ve ders kitaplarından sorumlu bir dizi yetkili ile bir araya geldi. Toplantının ardından cumhurbaşkanı, devletin kontrol ettiği tüm alanlarda normallik içerisinde işlerin titizlikle yürütüldüğünü iddia etti.

Kays Said aldığı "önlemler"in ülkede "gündelik bir gerçeklik haline gelen tehlikeler yüzünden" olduğunu da sözlerine ekledi. " Kays Said "Aldığım kararlar anayasal ve yasal çerçevede alındı, bazılarının iddia ettiği gibi darbe değil. Darbe taraftarı değilim, kanunun uygulanması taraftarıyım." dedi.

Tunus'taki siyasi partilerin çoğu Kays Said'in meclisin yetkilerini askıya alıp yürütmeyi tekelleştirmesini ve başbakanı azletmesini darbe olarak niteleyip kınadı. Azınlıkta kalan bazı Tunuslu partiler ise Kays Said'e destek olup aldığı kararları ülkenin siyasi, ekonomik ve sağlık sektörlerinde karşı karşıya olduğu istisnai krizler ışığında ihtiyaç duyulan "düzeltici" bir adım olarak övdü.

Kays Said'in yürütmeyi tekelleştiren pozisyonunu sürdürmesi durumunda alacağı eleştirilerin artacağı belirtiliyor. 13 Ekim 2019'da bağımsız aday olarak girdiği seçimlerin ikinci turunda %72,7 oyla Tunus cumhurbaşkanı seçilen Kays Said 23 Ekim 2019'dan bu yana cumhurbaşkanlığı makamında bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.