Tunus'ta siyasi darbenin ardından ekonomik kriz derinleşiyor

Tunus'ta siyasi darbenin ardından ekonomik kriz derinleşiyor

Siyasi krizin sürdüğü Tunus'ta şimdi de ekonomik kriz ve kamu maliyesinin iflas tehlikesi konuşuluyor.

Siyasi krizlerle boğuşan Tunus'un ekonomik bir çöküşün de eşiğinde olduğu iddia ediliyor. Zeynelabidin bin Ali döneminde (1987-2011) de ekonomisi kötü olan Tunus'ta 2011'de başlayan yeni dönemde de beklentilerin aksine ekonominin düzelmediği, ekonomiyi geliştirebilecek olan reform ve hamlelerin yapılmadığı belirtiliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, birkaç gün önce Tunus'un ülke notunu B3'ten Caa1'e düşürürken Tunus'a verdiği olumsuz görünüm yargısını korudu. Bu derecelendirme sisteminde C kategorileri iflastan önceki son basamaklar sayılıyor.

Moody's "Tunus'ta reformların uygulanmasındaki gecikmelerin buna bağlı finansman riskler oluşturduğunu, bunun da döviz rezervlerinin erimesine yol açtığını" belirtti.

Borç yükü fazla

Yaklaşık 11,9 milyon nüfuslu Tunus'ta ekonominin büyüklüğü 40 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Ekonomik potansiyelinin büyüklüğüne rağmen ülkede siyasi nedenlerle kişi başına düşen yıllık gelir 3.360 dolar seviyelerinde bulunuyor. Bu da Tunus'u kişi başına düşen gelir kategorisinde düşük gelirli ülkeler liginden çıkaramıyor.

Tunus'un bir yandan git gide daha büyümekte olan kamu borcu ve dış borç yükünün ülkenin kamu maliyesini iflas ettirmesinden endişe ediliyor.

Cumhurbaşkanı darbesi

Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Kays Said'in başbakanı azli, meclis ve hükümetin yetkilerini tekeline toplamasıyla başlayan siyasi krizinin ekonomik sorunları tetiklediği belirtiliyor. Bu süreçte biriken ekonomik sorunlarla ilgilenmenin ötelenmesi ve siyasi istikrarsızlığın Tunus'un kredi puanının düşürülmesinde büyük rol oynadığı düşünülüyor.

Geçen sene %4 oranında daralan Tunus ekonomisinin bu sene ciddi bir toparlanma yapması bekleniyordu. Fakat yönetimin ekonomik sorunlarla ilgilenmemesi ve siyasi krizin bu sene de Tunus ekonomisinin toparlanmasına mani olduğu, artan borç yükü nedeniyle Tunus kamu maliyesi üzerindeki iflas riskinin bu sene hiç olmadığı kadar yükseldiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.