Tunus'un 'tek adamı' Kays Said kendisine muhalif isimleri hapsediyor

Tunus'un 'tek adamı' Kays Said kendisine muhalif isimleri hapsediyor

Avukatı ve yardımcısının açıklamalarına göre, Abir Mussi Cumhurbaşkanı Kays Said'in muhalefeti baskılamaya yönelik politikaları sonucu tutuklandı.

Avukatı ve bir yardımcısının açıklamasına göre Tunus güvenlik güçleri, Cumhurbaşkanı Kays Said'in önde gelen siyasi muhaliflerinden avukat Abir Mussi'yi Salı günü cumhurbaşkanlığı sarayının girişinde gözaltına aldı.

Reuters'in aktardığına göre, müvekkilinin karakolda tutulduğunu aktaran Mussi'nin avukatı Nafa Laribi: "Bu, cumhurbaşkanlığı önünde gerçekleşen bir kaçırma olayıdır" dedi.

Mussi'nin bir yardımcısı Facebook'ta yayınladığı bir videoda Mussi'nin başkent Tunus'taki Tunus başkanlık sarayına verilen isim olan Kartaca Sarayı'nın önünde "kaçırıldığını" söyledi.

Çok sayıda Mussi destekçisi ise Salı günü La Goulette polis karakolu önünde Kays Said'i protesto etti.

Mussi salı günü erken saatlerde paylaştığı bir videoda, yıl sonunda yapılması beklenen yerel seçimlere itiraz etmek için cumhurbaşkanlığı ofisine gittiğini ifade etmişti. Özgür Anayasa Partisi'nin başkanı olan Mussi, 2011 yılında kitlesel protestolarla devrilen merhum başkan Zeynel Abidin bin Ali'nin destekçilerinden.

Mussi, Tunuslu yetkililer tarafından gözaltına alınıp hapse atılan muhalif isimlerin sonuncusu.

Kays Said'i eleştirdiği için bir yıl hapis cezasına çarptırılan muhalefet lideri Raşid Gannuşi, geçtiğimiz cuma günü hapisteki diğer muhalif isimlere destek vermek amacıyla açlık grevine başlamıştı.

Gannuşi'nin ardından Şubat ayında yargılanmadan hapse atılan diğer beş tutuklu, Issam Chebbi, Ghazi Chaouachi, Abdulhamid Jlassi, Hayyam Turki ve Rıza Belhaj da Pazartesi günü açlık grevine başlayacaklarını açıkladılar.

Tunus'un eski cumhurbaşkanı Munsif Merzuki Pazartesi günü yaptığı açıklamada Gannuşi'nin hapishanede ölmesi halinde Said'in cinayetten suçlu olacağı uyarısında bulundu.

Pazartesi günü Washington ABD'de Tunus'taki siyasi mahkumlar için düzenlenen bir konferansta konuşan Merzuki, Gannuşi'yi kastederek "Eğer bu adam hapishanede ölürse, cinayetten sorumlu olacaksınız çünkü böyle bir adamı hapse atmanın ölüm cezası olduğunu biliyordunuz" dedi.

Tunus'ta Kays Said baskısı

Gannuşi Nisan ayında tutuklandı ve bir ay sonra yargılandığı davada bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tunus polisi bu yıl 20'den fazla siyasi ismi gözaltına aldı.

Aktivistler ve muhalif siyasiler ülkedeki son tutuklamaları Cumhurbaşkanı Said'in "kapsamlı otoriter baskısı" olarak tanımlıyorlar.

Eski bir anayasa hukuku profesörü olan Kays Said, 2019 yılında seçimlerle Tunus'un cumhurbaşkanı seçildi.

Said kendisini "Tunus'un demokratik gelişimini denetleten" aynı zamanda 12 milyonluk ülkedeki "ekonomik krizi derinleştiren yerleşik siyasi partileriyle mücadele edebilecek siyasi bir isim" olarak tanımladı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.