Türbe sanılıp adak adanıyordu: Savaşçı ve eşine ait antik Yunan mezarı çıktı

Türbe sanılıp adak adanıyordu: Savaşçı ve eşine ait antik Yunan mezarı çıktı

Marmaris'teki Turgut Mahallesi'nde halkın türbe zannedip, 'Çağ Baba' adını verdiği yapının, araştırmalar sonucunda M.Ö. 3'üncü yüzyılda savaşçı Diagoras ve eşi Aristomakha için yapılan piramit mezar olduğu ortaya çıktı.

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Turgut Mahallesi'nde halkın türbe zannedip, 'Çağ Baba' adını verdiği yapının, araştırmalar sonucunda M.Ö. 3'üncü yüzyılda savaşçı Diagoras ve eşi Aristomakha için yapılan piramit mezar olduğu ortaya çıktı.

Bölge sakinleri, yüksekliği yaklaşık 6 metre, içi ise 3 metrekare olan, tavanı kubbe şeklindeki mezarın uzun süredir türbe zannedildiğini, adak adandığını çevresinde dualar edilip yemek yapıldığını ifade etti.

Yapının ve çevresinin uzmanlarca araştırılması sonucu, mezarın milattan önce üçüncü yüzyılda, Antik Yunan döneminde yaşayan bir savaşçıya ait olduğu belirlendi.

Turgut Mahallesi sakinlerinden İsmail Şahin (63), “Burası ‘Çağ Baba’ türbesi olarak biliniyordu. Adaklar adanıyor, dualar ediliyordu. Sonradan bir pehlivanın ya da boksörün mezarı olduğu söylendi. Defineciler tarafından burada kaçak kazılar yapıldı. Okul yıllarımda burada hayır için dağıtılan yemeklerden yerdim. Mahallemizdeki mezar yürüyüş gruplarının ve turistlerin ilgisini çekiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ayakta kalabilen tek piramit mezar olan tarihi eser, kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bir tepede yer alıyor.

Yerli ve yabancı birçok turist bölgedeki yapıyı ziyaret ediyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.