Türk lirasındaki değer kaybı İdlib'i de vurdu

Türk lirasındaki değer kaybı İdlib'i de vurdu

Türk lirasındaki değer kaybının 1 buçuk senedir Türk lirası kullanan Suriye muhalefeti kontrolündeki İdlib bölgesindeki ekonomik durumu da kötüleştirdiği bildiriliyor.

Türk lirasındaki hızlı değer kaybının 1,5 yıl önce Türk lirasına geçen Suriye'nin rejim muhaliflerinin kontrolündeki İdlib bölgesini de vurduğu belirtiliyor.

Türk lirasının dolar karşısındaki enflasyonunun %60 civarında olmasının savaş şartları ve sığınmacı yığılması nedeniyle zaten ekonomisi zor şartlarda olan İdlib bölgesinde durumu daha da zorlaştırdığı belirtiliyor.

İdlib bölgesinde, yaklaşık yarısı Esed rejimi ve PKK/YPG güçlerince Suriye'nin başka bölgelerinden sürülmüş sığınmacılar olmak üzere yaklaşık 4.4 milyon kişinin yaşadığı bildiriliyor.

"Keyfi olarak zam yaptığımızı sanıyorlar"

El-Cezire'nin İdlib'de yaptığı röportajlarda bölge esnafı Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle fiyatları sürekli artırmak ve kar oranlarını düşürmek zorunda kaldıklarını, liranın değer kaybından habersiz müşterilerinin ise kendilerinin keyfi olarak fiyat artırdığını sandıklarından şikayetçi olduklarını belirtiyorlar.

Bölgede tarımsal üretim yoğun olarak yapılmakla beraber aşırı nüfus yığılması gıda maddelerini yetersiz kılıyor. Bu da İdlib bölgesine Türkiye'den gıda ithaline yol açıyor.

Bu nedenle Türkiye'deki fiyat artışları da İdlib bölgesine doğrudan yansıyor.

"Zararına satış yapıyoruz"

İdlib bölgesindeki fırıncılar şu an halka zararına ekmek sattıklarını belirtiyorlar. Liradaki son düşüşlerle bir paket Suriye ekmeğin üretim maliyetinin 3 liraya çıktığını ama halka halen 2,5 liraya sattıklarını belirtiyorlar. Ekmeği 3 liranın üzerine çıkardıklarında halkın alım gücü yetersizliği nedeniyle ekmeksiz kalacağı ama zararına üretimi de sürdüremeyecekleri uyarısında bulunuyorlar.

Bölgede zaten düşük olan saat başına lira karşılığı ücretlerin ise artmayıp sabit kaldığı belirtiliyor.

1,5 sene önce İdlib bölgesine hakim olan Suriyeli rejim muhalifleri, Esed rejimine destek olmamak için Suriye lirası kullanımını bırakarak Türk lirası kullanımına geçmişlerdi. Bu uygulama, Türk lirasının kullanımla karşılığını artırdığından Türkiye'ye ekonomik fayda sağlıyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.