Türkiye Avrupa'nın 'göçmen bekçisi' mi olacak?

Türkiye Avrupa'nın 'göçmen bekçisi' mi olacak?

Afganistan'da yaşanan göç dalgasının ardından ABD ve Avrupa'dan gelen açıklamalar tepki topladı.

ABD'nin, Afganistan'da kendisi için çalışan Afganların sığınabileceği ülkeler arasında Türkiye'den bahsetmesi, ayrıca Avrupalı yetkililerin göç eden Afganlara Türkiye'yi işaret etmesi oldukça dikkat çekti.

İşgalin yükü Türkiye'ye

Afganistan'da 2001 yılında başlayan ABD ve Batı işgali sonrasında ülkede istikrar tamamen bozulmuş, ekonomik ve siyasi krizler sebebiyle yüz binlerce Afgan göç etmek durumunda kalmıştı.

Batı'nın kendi sebep olduğu Afganistan göç krizinde faturayı Türkiye'ye ve diğer ülkelere kesmeye çalıştığı belirtiliyor.

"Türkiye'de kalmaları daha doğru"

Bu konuda Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un açıklamaları da oldukça dikkat çekmişti. Alman Bild dergisine bir mülakat veren Kurz, Afgan mülteciler açısından "komşu ülkelerin, Türkiye'nin ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerinin daha doğru yer olduğunu" söyledi.

Kurz "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye bir geçiş noktası

Afganların da dahil olduğu büyük göç dalgasında Türkiye bir geçiş noktası niteliğinde.

Göçmenlerin bir kısmının asıl hedefi Avrupa ülkelerine ulaşabilmek. Avrupa devletleri yönetimleri ise bu hedefin farkında olarak, göçmenlerin Türkiye tarafından engellenmesini, gerekirse Türkiye'de kalmalarını ancak Avrupa'ya gelmemelerini istiyor.

Avrupa'nın Türkiye'ye biçtiği rol: Göçmen bekçiliği

Avrupalı liderlerin, Afgan sığınmacıları istemediklerini beyan eden ifadelerinin ardından, Türkiye'nin sığınmacılara karşı bir bekçi rolü üstlenmesini istediği göze çarpıyor.

Sığınmacıların büyük kafileler halinde Türkiye'ye girişi ise dikkat çeken bir diğer gelişme.

Türkiye'de siyasiler ve kamuoyu, 2001 yılında işgalin ardından gelen istikrarsızlık sebebiyle ortaya çıkan göç dalgasının faturasını Türkiye'nin ödemesinden yana değil.

Avrupalı yetkililerin bu doğrultuda yaptığı açıklamalar ve sığınmacıların Türkiye'ye yönlendirilmesi de tepki topluyor.

İlerleyen günlerde göç dalgası krizinin bölgede tartışmaları artıracağı tahmin ediliyor.

Tırın içinden çıkan göçmenler

Son olarak bugün Van'ın Çaldıran ilçesinde durdurulan bir tırın içerisinden çoğu Afgan 300 göçmen çıktı.

Aracın dorsesinden çıkan göçmenlerin 264'ünün Afganistan, 30'unun Pakistan ve 6'sının İran uyruklu oldukları ifade edildi.

e77j78wxiaixdxo.jpg

Türkiye, göçmenlerin Avrupa'ya geçişine izin vermiyor

Kısa bir süre önce de Ege Denizi'nde tekneyle İtalya'ya gitmeye çalıştıkları belirtilen çoğu Afgan 231 sığınmacı Türkiye Sahil Güvenlik birimlerince durdurulmuş ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Yabancılar Geri Gönderme Merkezi'ne götürülmüşlerdi. Bu göçmenlerin sını dışı edilmesi bekleniyor.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.