Türkiye Eş Şebab'a karşı Mogadişu yönetimi ile 10 yıllık anlaşma imzaladı

Türkiye Eş Şebab'a karşı Mogadişu yönetimi ile 10 yıllık anlaşma imzaladı

Somali'deki Mogadişu yönetimi ile Türkiye arasında kısa bir süre önce kapsamlı bir güvenlik anlaşması imzalandı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçtiğimiz 8 Şubat tarihinde Ankara’ya gelen Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Muhammed Nur’u resmi törenle karşılamıştı.

Bakan Yaşar Güler, heyetler arası görüşmeye ilişkin şunları söylemişti:

“Somali Sayın Bakanı, Sayın Abdulkadir Muhammed Nur, değerli kardeşim. Sizi ve kıymetli heyetinizi ülkemizde ağırlıyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Somali, Türkiye’nin Afrika’da önemli bir ortağıdır. Mevkidaşım ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ve ilişkilerimizi daha da güçlendiren görüşmelerimizde Somali’nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz önemi yineledik.

İkili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunduk. İkili askeri iş birliğimizi daha da güçlendirme kararlılığımızı dile getirdik. Bugün imzaladığımız Savunma ve Ekonomik İş birliği Çerçeve Anlaşması’nın ikili askerî ilişkilerimizin daha da gelişmesine vesile olacağına yürekten inanıyorum. Somali vatan sevgisiyle dolu gençlerini eğitmek suretiyle hazırladığı Gorgor Taburlarıyla millî ordu oluşum sürecinde önemli bir başarı elde etmiş ve Afrika coğrafyasında önemli bir rol model olmuştur. Türkiye olarak da Somalili kardeşlerimizin bu başarı tablosunda resmin bir parçası olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. İlişkilerimizin önümüzdeki dönemde de artarak sürmesi ortak temennimizdir"

Türkiye ile Mogadişu yönetimi arasında imzalanan 10 yıllık anlaşmanın başlıca güvenlik konularını kapsadığı biliniyor.

Türkiye'nin Somali'deki etkinliği

Mogadişu yönetiminin Enformasyon Bakanı Daud Aweis, Türkiye ile imzalanan uzun süreli anlaşmanın "Somali'nin güvenliği ve ekonomik refahı için oldukça önemli olduğunu" ifade etti.

Bakan açıklamasında Türkiye ile imzalanan anlaşmanın, "Terörizm, korsanlık, yasa dışı balıkçılık konularında destek sağlayacağını ve donanma kuvvetlerinin tesisi, eğitimi ve donatımı konularında destek sağlayacağını" ifade etti.

Türkiye Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı düzenlediği operasyonlara aktif destek sağlayan ülkelerin başında geliyor.

Somali'de Eş Şebab'a karşı savaşan askeri güçlerin bir kısmının Türkiye tarafından eğitilip donatıldığı biliniyor.

Türkiye ile birlikte ABD ve Katar da Mogadişu yönetiminin askeri yapılanmasına destek veren ülkeler arasında.

Diğer yandan ülkede İslam hukukuna dayalı bir yönetim kurma iddiasında olan Eş Şebab Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçler ile ülkede varlık gösteren diğer bölge ülkelerinin güçlerine saldırılar gerçekleştirmeye devam ediyor.

Eş Şebab'ın Somali'de Mogadişu yönetiminden daha geniş bir alanda varlık gösterdiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum