Türkiye ile ABD anlaştı: YPG'nin çekilmesi için Barış Pınarı'na 120 saat ara

Türkiye ile ABD anlaştı: YPG'nin çekilmesi için Barış Pınarı'na 120 saat ara

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye ile 120 saatliğine ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye ile 120 saatliğine ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.

Mike Pence toplantı sonrası yaptığı basın açılmasında, ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını söyledi. Pence, Türkiye’nin, Barış Pınarı Harekatına 120 saatliğine ara vereceğini ve bu sürede ABD’nin YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacağını söyledi.

Pence ayrıca, Türkiye ve ABD'nin IŞİD'in Suriye'nin kuzeydoğusunda tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine vardığını söyledi. Pence ayrıca YPG'nin şimdiden çekilmeye başladığını da duyurdu.

Ekonomik yaptırımlar geri çekilecek

YPG'nin kendilerine söz konusu bölgeden çıkma güvencesi verdiğini belirten Pence, Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlara ilişkin ise, "120 günlük sürede yeni yaptırım olmayacak. Suriye'nin kuzeydoğusunda kalıcı ateşkes sağlandığında mevcut ekonomik yaptırımlar da kaldırılacak" şeklinde konuştu.

Temasların bitmesinin ardından ABD Başkanı Trump "Türkiye'den harika haber, Erdoğan'a teşekkürler" diyerek milyonlarca hayatın kurtulacağını yazdı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ateşkes değil, operasyona ara verdik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD tarafıyla güvenli bölge konusunda tam bir mutabakata vardıklarını ve YPG'nin ağır silahlarının da toplanacağını söyledi. Çavuşoğlu, "PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır." dedi.

Çavuşoğlu, "Biz operasyonu ara verdiğimizde ABD yaptırımları durduracaktır. Bu 120 saatlik süre içinde biz harekatımızı durduracağız ve yaptırımlar duracaktır" dedi.

Fırat Doğu’sunda IŞİD ile mücadele konusunda ABD ile işbirliği içinde çalışılacağının altını çizen Çavuşoğlu, "IŞİD'e karşı bugüne kadar Türkiye çok kararlı bir şekilde mücadele vermişti" dedi.

Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği mektup ilgili konuşan Çavuşoğlu, : "(Trump'ın mektubundaki üslup) Amerikan toplumu böyle bir seviyesizlik görmedik diye temelinde daha birçok yorumlar var. Biz böyle bir seviyesizlik olduğu zaman da işin doğrusu Türkiye Cumhuriyeti ciddi bir devlettir. Devleti yönetiyoruz. Cumhurbaşkanımızın böyle bir seviyeye inmesi de hiçbir zaman olmamıştır, olmaz da" dedi

Güvenli bölge alanı nasıl sınırlandırılacak ?

Fırat’ın doğusunda Münbiç, Kamışlı ve Kobani gibi bölgelerde Esad rejimin olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu bölgeler için Rusya'nın muhatap alınacağını söyledi.

Güvenli bölge sınırları için Çavuşoğlu, "Bizim amacımız nedir? 32 km derinlikte ve de Fırat’ın batısında Irak sınırına kadar yani 444 km’lik bir uzunlukta hiçbir teröristtin kalmaması tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi. Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın sürekli vurguladığı ve liderlerle görüşmelerinde de anlattığı gibi bu bölgelere Suriye’de evini terk etmek zorunda kalan bizdeki ve Suriye içindeki göçmenlerin dönmesi de söz konusu. Yani bunun sadece güvenlik boyutu yok." dedi

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Harekat terör örgütü silahları bırakmadan sona ermeyecek” açıklamasını hatırlatarak “YPG’nin geri çekilmesi silahları terör örgütünün bırakacağı anlamına mı geliyor?” sorusunu Çavuşoğlu şöyle yanıtladı;

"Konuşmamda vurguladığım gibi burada sadece YPG’lilerin çekilmesi değil, YPG’lilerin elindeki silahların alınması. Sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil. Tüm mevzilerinin kullanılamaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var.”

Trump: Erdoğan sıkı adam, doğru olanı yaptı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Türkiye arasında Suriye konusunda varılan mutabakatı tebrik ederek, "Bugün ABD ve Türkiye için çok önemli bir gün." dedi.

Trump, Teksas eyaletini ziyaretinde gazetecilere ABD ve Türkiye arasında Suriye konusunda bugün varılan anlaşma hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Trump, anlaşmanın ardından Erdoğan'ın 'sıkı bir adam' olduğunu ve 'doğru olanı' yaptığını söyledi. Anlaşma nedeniyle yaptırımlara gerek kalmadığını kaydeden Trump, Erdoğan'ın gelecek ay Washington'a gideceğini de vurguladı

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.