Türkiye ile ABD arasında diplomasi trafiği

Türkiye ile ABD arasında diplomasi trafiği

ABD Başkanı Donald Trump PKK'nın IŞİD'den daha kötü olduğunu, 'YPG'nin melek olmadığını' söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşme öncesinde açıklamalarda bulundu. Fox Business Network'e konuşan Pompeo, ABD'li heyetin amacının ABD-Türkiye ilişkilerini koparmak değil, Suriye'deki duruma bir çözüm bulmak olduğunu söyledi. Türkiye'ye seslenen Pompeo, "Suriye'ye operasyonu durdurması gerekiyor. Her şeyi yoluna koymaya başlamak için ateşkese ihtiyacımız var" diye konuştu.

Erdoğan'ı bölgede büyük bir risk oluşturmakla suçlayan Pompeo, bölgedeki istikrarsızlıktan Erdoğan'ın sorumlu olduğunu söyledi. Erdoğan'ın Suriye'deki durumdan sorumlu tutulup, tutulamayacağına yönelik bir soruya ise Pompeo, "Bunun karışık bir durum olduğunu hatırlamamız gerekiyor" yanıtını verdi. ABD heyetinden isimlerin Erdoğan yönetimi ile direkt ve yüz yüze görüşme yapmasının önemli olduğunu söyleyen Pompeo, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşeceğimiz konusunda beklentimiz var" dedi.

ABD'nin ateşkes talebine ilişkin Erdoğan Bakü ziyareti sonrası gazetecilere uçakta yaptığı açıklamada "Asla ateşkes ilan edemeyiz" diyerek bölgeyi güvenlik bölge ilan etmek istediklerini tekrarlamıştı.

Türkiye'ye yönelik yaptırımları içeren bir kararnameye onay veren Trump, gelişmeleri ele almak üzere ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu Ankara'ya gönderme kararı almıştı. Pence ve Pompeo yarın Erdoğan'la görüşecek.

ABD'den yeni yaptırım uyarısı

Pence ve Pompeo'nun görüşmeleri öncesinde ABD Başkanı Donald Trump'tan da bir değerlendirme geldi.

"Türkiye ile bu işi halletmeye çalışacağız" diyen Trump, Ankara ile görüşmelerin iyi gitmemesi durumunda ABD'nin yaptırımlarının "yıkıcı" olacağı uyarısında bulundu. "Başarılı bir görüşme geçireceklerini düşünüyorum" diyen Trump, "Eğer bu olmazsa, yaptırımlar, tarifeler ve yaptığımız diğer şeyler Türk ekonomisi için yıkıcı olacaktır" diye konuştu. 

Türkiye'nin operasyonu için yeşil ışık yakmadığını söyleyen Trump, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı beni şaşırtmadı çünkü uzun bir süredir bunu yapmak için bekliyordu" değerlendirmesini yaptı.

"PKK IŞİD'den daha kötü"

Suriye'nin kuzeyinden ABD askerlerini çeken Trump, Türkiye'nin terörist olarak gördüğü YPG'nin IŞİD'den daha tehlikeli olduğunu söyledi. Trump, "Kürtlerin bir parçası olduğu PKK terör konusunda muhtemelen daha kötü ve birçok bakımdan IŞİD'den daha büyük bir terörist tehlike" diye konuştu.  

Trump, Suriye'de IŞİD'e karşı verilen savaşta ABD'nin desteklediği gruplar arasında yer alan YPG için "Onlar da melek değil" dedi. Trump, YPG için "Bizimle savaştılar. Bizimle savaşmaları için çok para hazırladık ve bu tamam. Bizimle savaşırken iyiydiler. Bizimle savaşmadıkları zaman o kadar iyi değil" dedi.

Suriye'nin kuzeyinde her şeyin "kontrol altında" olduğunu dile getiren Trump, YPG'nin kendisini kötü göstermek için hapiste tutulan IŞİD'lileri kasıtlı olarak serbest bıraktığını savundu. 

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.