Türkiye ile Mogadişu yönetimi arasındaki anlaşmanın detayları neler?

Türkiye ile Mogadişu yönetimi arasındaki anlaşmanın detayları neler?

Türkiye, Mogadişu yönetimiyle Somali'de iş birliğini öngören bir anlaşma imzaladı.

Somali'deki Mogadişu yönetiminin Bakanlar Kurulu, Türkiye ile imzalanan askeri ve ekonomik iş birliği anlaşmasını onayladı.

Kabinenin ardından meclis de yaptığı oylamayla anlaşmaya onay verdi.

Türkiye ile Somali arasındaki "Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması" 8 Şubat tarihinde imzalanmıştı.

Anlaşmanın detayları

Mogadişu yönetiminin Başbakanı Hamza Abdi Barre kabine üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, anlaşma kapsamında Türkiye'nin Somali donanmasını inşa edeceğini, eğiteceğini ve donatacağını belirtti.

Barre, anlaşmanın "Somali denizlerindeki terörizm, korsanlık, yasa dışı balıkçılık, zehirli atık ve her türlü dış ihlal veya tehdit korkusunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını" savundu.

Somalili kaynaklara göre anlaşma karşılığında Türkiye, Somali'nin münhasır ekonomik bölgesinden elde edilecek gelirin yüzde 30'luk bir kısmını alacak.

Anlaşma ayrıca Somali sularının korunması ve savunulması sorumluluğunu Türkiye'ye veriyor. Somali kaynakları anlaşmanın onaylanmasından sonra 24 saat içinde yürürlüğe gireceğini belirtirken "herhangi bir ihlalin meydana gelmesi halinde Türk kuvvetleri Somali sularını kendi suları gibi güçlü bir şekilde savunmaya hazırdır." ifadelerine yer verdi.

Türkiye Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı düzenlediği operasyonlara aktif destek sağlayan ülkelerin başında geliyor.

Somali'de Eş Şebab'a karşı savaşan askeri güçlerin bir kısmının Türkiye tarafından eğitilip donatıldığı biliniyor.

Türkiye ile birlikte ABD ve Katar da Mogadişu yönetiminin askeri yapılanmasına destek veren ülkeler arasında.

Diğer yandan ülkede İslam hukukuna dayalı bir yönetim kurma iddiasında olan Eş Şebab Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçler ile ülkede varlık gösteren diğer bölge ülkelerinin güçlerine saldırılar gerçekleştirmeye devam ediyor.

Eş Şebab'ın Somali'de Mogadişu yönetiminden daha geniş bir alanda varlık gösterdiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.