Türkiye İsrail'e silah ihracatı iddialarını reddetti

Türkiye İsrail'e silah ihracatı iddialarını reddetti

Türkiye, Gazze savaşı esnasında İsrail'e silah ihracatı yaptığı yönündeki iddiaları reddediyor.

Bazı medya kuruluşlarının İsrail'e barut, çeşitli silah ve mühimmat ihraç etmeye devam ettiğini iddia etmesinin ardından Türkiye, İsrail ile askeri işbirliği yaptığı iddialarını yalanladı.

Online dergi The Cradle, Türkiye’nin Trading Economics'in Ocak ayında İsrail'e aralarında değerli madenler, kimyasallar, böcek ilaçları, nükleer reaktör parçaları, barut, patlayıcılar, uçak parçaları, silah ve mühimmatın da bulunduğu yaklaşık 319 milyon dolarlık mal ihraç ettiğine dair bir raporuna yer verdi.

Karar gazetesi, Türkiye'nin İsrail'le ticaretinin ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan desteğiyle bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'ne (MÜSİAD) bağlı şirketler tarafından yürütüldüğünü ancak bu iddiaların Ankara tarafından şiddetle reddedildiğini yazdı.

Milli Savunma Bakanlığı da X hesabından yaptığı açıklamada "Filistin'e her zaman destek vermiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Filistinlilere zarar verecek herhangi bir faaliyette bulunması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"Milli Savunma Bakanlığı'nın İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayi işbirliği dahil olmak üzere herhangi bir faaliyeti bulunmamaktadır."

Bakanlık, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında hastaneleri, okulları, ibadet yerlerini, mülteci kamplarını ve sivilleri hedef aldığını kaydetti.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) de ilgili iddiaları yalanladı.

"İddia edilen ihracat listesinin 93. faslında yer alan ürünler harp silah ve mühimmatı değil, yivsiz tüfek yedek parça ve aksesuarları ile spor ve avcılık gibi bireysel amaçlarla kullanılan balıkçılık malzemeleridir" diyen DMM, ihracat listesinin 36. faslında askeri eşya kategorisinde ihraç edilen ürünlerin "jel yakıt ve çakmak gazı" olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine de yer veren DMM, Mayıs 2023'ten bu yana spor ve avcılık amaçlı tüfek ihracatı yapılmadığını ve zaten düşük rakamlar olduğunu belirtti.

NATO üyesi Türkiye, Gazze'ye yönelik savaşı nedeniyle İsrail'i kınamış, Erdoğan Hamas'ı "terör örgütü" yerine bir “mücahitler grubu" olarak nitelendirmiş ve Ankara İsrail büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmıştı.

Türkiye ve İsrail on yıllardır güvenlik konularında işbirliği yapıyor ancak İsrail'in Filistinlilere yönelik devam eden ihlalleri nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler daha gergin bir hal aldı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.