Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini onayladı

Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini onayladı

İsveç'in NATO'ya üyelik yolu açıldı. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İsveç'in NATO'ya katılma teklifini uzun süredir ertelenen ve İskandinav ülkesinin üyelik yolunda attığı büyük bir adımı temsil eden bir oylamayla onayladı.

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından 2022 yılında NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş ancak Türkiye, İsveç'in PKK'ya verdiği destek konusunda çıkan tartışmalar nedeniyle onayı bekletmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasayı birkaç gün içinde imzalaması bekleniyor.

Böylece Macaristan, İsveç'in üyeliğini henüz onaylamayan tek NATO üyesi olarak kaldı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bugün NATO'nun tam üyesi olmaya bir adım daha yaklaştık” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'nin kararını memnuniyetle karşıladı ve Macaristan'ın "ulusal onay sürecini mümkün olan en kısa sürede tamamlamasını" beklediğini söyledi.

Macaristan İsveç'i düşmanca bir tutum sergilemekle suçluyor. Macar hükümet sözcüsü Zoltán Kovács Mart ayında İsveç'teki yetkilileri "çökmekte olan bir ahlaki üstünlük tahtında" oturmakla suçladı. Stockholm daha önce de Macar hükümetini AB'nin "demokratik ilkelerinden" geri adım atmakla suçlamıştı.

Ancak ilerleme kaydedildiğine dair belirtiler de var. Macaristan Başbakanı Viktor Orban Salı günü İsveçli mevkidaşını görüşmelerde bulunmak üzere Budapeşte'ye davet etti ve bir mektupla "daha yoğun bir diyaloğun güvenin pekiştirilmesine katkıda bulunabileceğini" belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom "bu noktada" Macaristan ile müzakere etmek için "bir neden" görmediğini söyledi, ancak iki ülkenin "diyalog kurabileceğini ve sorunları tartışmaya devam edebileceğini" de sözlerine ekledi.

Türkiye, bir anlaşmaya varıldığı Temmuz ayına kadar İsveç'in başvurusunu bloke ediyordu. Salı akşamı milletvekilleri İsveç'in üyeliğini 287 kabul, 55 ret, 4 de çekimser oyla TBMM’den geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şimdi yasayı imzalaması bekleniyor.

Türkiye, İsveç'in PKK mensuplarına sığınma hakkı verdiğini ve "terör örgütü" olarak kabul ettiği PKK gibi gruplara karşı daha fazla çaba göstermesi gerektiğini savunuyordu.

AB ve ABD de PKK'yı “terörist" bir grup olarak tanımlıyor.

NATO'nun 31 üye ülkesinden herhangi biri gibi Türkiye de yeni ülkelerin birliğe katılmasını engelleme yetkisine sahip.

Ancak İsveç Haziran ayında daha sert terörle mücadele yasaları yürürlüğe koyarak "terörist gruplara" mali ya da lojistik yardımda bulunmayı yasadışı hale getirdi.

Her ikisi de uzun süredir askeri anlamda tarafsız kabul edilen İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden birkaç ay sonra, Mayıs 2022'de NATO'ya katılma niyetlerini açıkladılar.

Finlandiya Nisan ayında resmen NATO'ya katılarak ittifakın Rusya ile olan sınırının uzunluğunu iki katına çıkardı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum