Türkiye Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni dönem

Erdoğan'ın Ramazan ayı içerisinde ilişkilerde yeni bir döneme geçmek amacıyla Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek haftalarda Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl boyunca Ankara, 2011 Arap Baharı sonucu yıllarca devam eden gerilimin ardından Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle ilişkilerini düzeltme amacıyla bir dizi diplomatik girişimlerde bulundu.

Suudi Arabistan'ın Katar'a yönelik abluka uygulamasıyla daha da bozulan ilişkiler, Türkiye'nin 2018 yılında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasını durdurması ve Suudi Arabistan'a devretmesi ile yeniden eski konumuna dönmeye başladı.

Geçtiğimiz ay BAE'ye giden Erdoğan, gazetecilere Suudi Arabistan ile 'olumlu görüşmelerin' devam ettiğini söylemişti.

Yakın dönemde Suudi mevkidaşı ile görüşmeler yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, önümüzdeki dönemde ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda somut adımlar atılacağını ifade etmişti.

"Suudi boykotu sona eriyor"

Görüşmelerin devam etmesiyle birlikte geçmiş yıllarda Türkiye'den ihracatı %90 oranında azaltan Suudi boykotunun kademeli bir şekilde sona erdirildiği, geçen ay Suudi Arabistan ile yapılan ticaretin bir önceki yıla kıyasla üç katına çıkarak 58 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

Uzmanlar, Suudi Arabistan ile ilişkileri düzeltmenin, Türkiye'deki ekonomik krizin atlatılmasında büyük bir rol oynamasını bekliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.