Türkiye Taliban'ın 'İslam Emirliği'ni tanıyacak mı?

Türkiye Taliban'ın 'İslam Emirliği'ni tanıyacak mı?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Afganistan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Afganistan'daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Afganistan'daki gelişmeler nedeniyle ülkede bulunan vatandaşları bilgilendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Yaklaşık 1500 vatandaşa bizzat telefonla ulaştık. Ayrıca orada faaliyette bulunan firmalarımızın sahiplerine ve yöneticilerine de tek tek ulaştık ve çalışanlarımızla ilgili gerekli telkinlerde bulunmuştuk." dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Büyükelçiliğimize ve Konsolosluk çağrı merkezlerimize gelen talepleri şu an da topluyoruz, değerlendiriyoruz. Afganistan'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımız için ilgili kurumlarımızla iş birliği halinde her türlü imkanı sağlayacağız. Gerekli hazırlıklarımız da tamamlandı."

"Diplomatik misyonlarımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla ilgili gerekli tedbirleri başından beri aldık, gerekli önlemler alınmıştır. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Yani vatandaşlarımızın işlemleri olsun, herhangi bir konsolosluk işlemi olsun faaliyetlerini sürdürüyor."

"Buradan bir kere daha çağrıda bulunmak istiyoruz, dönmek ya da kalmak isteyen vatandaşlarımız, çünkü bazıları kalmak istiyor biraz önce söylemiştim, bize hem büyükelçiliğimiz hem de konsolosluk çağrı merkezimiz ki 7 gün 24 saat hizmet veriyor yurt dışında yaşayan tüm vatandaşlarımıza, buradan bize ulaşabilirler, temas edebilirler. Bizim ayrıca bundan sonraki süreçte yapacağımız duyuruları da takip etsinler. Tüm ihtimallere karşı, tüm hazırlıklarımızın da olduğunu buradan bir kere daha söylemek isterim."

"Mevcut yönetimin İslam Emirliği'ne devri bekleniyor"

Yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Taliban'ın Siyasi Ofis sözcülerinden Suheyl Şahin, Kabil'deki yönetimin 'İslam Emirliği'ne devrinin beklendiğini belirtti.

Geçici hükümet planının ajandalarında olmadığını ifade eden Şahin, İslami bir yönetimin inşa edileceğini söyledi.

Türkiye Taliban'ın 'İslam Emirliği'ni tanıyacak mı?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Kabil'deki Türkiye Büyükelçiliği'ni geri çekmek yerine faaliyetlerine devam ediyor olduğunu açıklaması, Türkiye'nin Taliban'ı tanımaya yönelik bir hamlesi olarak da nitelendirildi.

Afganistan'daki diğer birçok ülke temsilcilikleri, Taliban başkent Kabil'e girmeden günler önce büyükelçiliklerini tahliye etmişti.

Taliban geçtiğimiz 10 gün içinde Afganistan'ın tüm vilayetlerini ele geçirmiş, dün de çatışmasız bir şekilde başkent Kabil'e giriş yapmıştı.

İlerleyen süreçle birlikte Türkiye'nin Taliban'la olan diplomatik ilişkilerini daha görünür bir seviyeye çekmesi bekleniyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.