"Türkiye uzay roketini Somali'den fırlatacak"

"Türkiye uzay roketini Somali'den fırlatacak"

Türkiye'nin uzay çalışmaları kapsamında roketini fırlatmak üzere Somali'de bir merkez kuracağı bildirildi.

Türkiye'nin uzay çalışmaları kapsamında roketini fırlatmak üzere Somali'de bir merkez kuracağı bildirildi.

Middle East Eye'ın Türk yetkililere dayandırdığı habere göre Türkiye, uzay çalışmaları kapsamında faaliyetlerini sürdürüyor. Uzay çalışmalarının maliyetinin 1.1 milyar dolara ulaşacağı ve bu kapsamda Somali'de bir fırlatma merkezi kurulacağı ifade ediliyor.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) için 40 milyon dolar bütçe ayrılması özellikle muhalif kesim tarafından az bulunmuştu. Söz konusu kaynak bu bütçenin uzay programını koordine etmek için ayrıldığını, bu nedenle düşük olduğunu, programın önemli kısmının savunma firmalarınca yürütüleceğini ifade etti.

"Somali'de fırlatma üssü"

Türkiye'nin askeri varlığının bulunduğu Somali'de inşa edeceği fırlatma üssünün de projede önem arz ettiği ifade ediliyor.

Uzay projelerinde ülkeler, fırlatma merkezleri için coğrafi konuma önem veriyor. Bu açıdan ekvatora yakınlık bir öneme sahip. Fırlatma merkezi ekvatora ne kadar yakınsa, fırlatma araçları Dünya'nın kendi etrafında dönüş hızından o kadar fazla yararlanabiliyor. Bu sayede daha az yakıta ihtiyaç duyulurken daha çok yük uzaya fırlatılabiliyor.

somaliekvator.jpg

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.