Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçen kaçak göçmen sayısında artış

Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçen kaçak göçmen sayısında artış

Türkiye üzerinden Avrupa'ya izinsiz giriş yapan göçmen sayısı yüzde 46 oranında arttı.

Avrupa Birliği Sınır Koruma Ajansı (Frontex) Türkiye üzerinden Avrupa'ya izinsiz giriş yapan göçmen sayısının 2019’da, 2018'e göre yüzde 46 oranında arttığını duyurdu.

Frontex İcra Direktörü Fabrice Leggeri Brüksel'de yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş ve Afganistan'daki istikrarsızlık nedeniyle 2019’da 82 binden fazla göçmenin Doğu Akdeniz rotasından AB'ye girmeye çalıştığını belirtti.

Ajans, 2018'de aynı rotadan 55 bin 900 izinsiz giriş tespit edilirken, göçmen krizinin en yoğun olduğu 3 yıl önce ise bu rakamın 885 bin 386 olduğunu açıkladı.

2019’da 82 binden fazla izinsiz göçmen Türkiye üzerinden AB'ye girmeye çalıştı

2015'te Türkiye, Yunanistan ve Balkan koridoru üzerinden Avrupa'ya göçmen akını başlayınca, 2016 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında bir anlaşma imzalandı.

Bu anlaşma kapsamında AB, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için iki adet 3 milyar euroluk bir yardım sözünde bulunmuştu.

Şimdiye kadar geçtiğimiz aylarda Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin gıda alışverişi için kullandığı Kızılaykart'lara sağlanan 127 milyon euroluk ilave ödenekle birlikte AB'nin Türkiye’deki mültecilere toplam katkısı 2,7 milyar euroya ulaştı.

Bununla birlikte, anlaşmanın yapıldığı yıl boyunca Doğu Akdeniz rotasından AB'ye girmeye çalışan göçmenlerin sayısında yaşanan keskin düşüşe rağmen, rakamlar 2017'ten bu yana her yıl arttı.

Artışa rağmen "Türk Sahil Güvenliği'nin izinsiz geçiş yapmaya çalışan kişileri yakalama konusunda iyi iş çıkardığını" belirten Leggeri 2019 yılı sonu itibariye Yunanistan’daki Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy adalarında 42 bin göçmenin barındığı belirtiliyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.