"Türkiye ve İsrail İHA'ları Karabağ'ı kasıp kavurdu"

"Türkiye ve İsrail İHA'ları Karabağ'ı kasıp kavurdu"

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Eylül ayı sonundan bu yana devam eden çatışmalara, Türkiye ve İsrail yapımı insansız hava araçları damgasını vurdu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Eylül ayı sonundan bu yana devam eden çatışmalara, Türkiye ve İsrail yapımı insansız hava araçları (İHA) damgasını vurdu.

27 Eylül tarihinde başlayan çatışmalarda Azerbaycan ordusu İHA'ları askeri stratejisinin bir parçası olarak aktif bir biçimde kullandı. Söz konusu İHA'lar, Ermenistan güçlerinin direnme ve saldırı kapasitesini büyük oranda yok etti.

Karlos Zurutuza, Middle East Eye için hazırladığı haberde, İHA'ların bölgede oynadığı önemli rol ele aldı.


"Ermenistan başa çıkamıyor"

Devam eden çatışmalarda Ermeni güçleri, hava savunma sistemleri de tahrip edildiğinden, İHA'lara karşı "görünmez bir düşmana" karşı savaşıyor. Azerbaycan'ın İHA'larla kurduğu hava üstünlüğüne Ermenistan'ın konvansiyonel ordusu karşı koymakta zorluk çekiyor.

Ermeni askerleri İHA'ları ellerindeki piyade tüfekleriyle vurarak düşürme girişimlerinde bulunduysa da, şimdiye dek devam eden çatışmalarda düşürülen İHA sayısı bir elin parmaklarını geçmedi.

Bölgedeki Ermeni güçler, Türkiye ile İsrail'in Azerbaycan'a verdiği askeri destekten muzdarip.

Türkiye ve İsrail'in İHA'ları

Azerbaycan Savunma Bakanlığı neredeyse her gün, Karabağ'da devam eden savaşta tahrip edilen Ermeni hedeflerini gösteren videolar yayınlıyor.

Bu videoları kaydeden ve videolardaki saldırıları gerçekleştiren İHA'lar arasında Türk yapımı Bayraktar TB2'ler ve İsrail yapımı kamikaze İHA'ları Harop ve Orbiter bulunuyor.

Ermenistan, Türk yapımı TB2'leri hedef almayı büyük oranda başaramazken, İsrail yapımı kamikaze İHA'ların parçaları, vurdukları hedeflerin çevresinde bulunabiliyor.

Ermeni güçlerin gazetecilere gösterdiği İHA parçaları, İsrail ile Azerbaycan arasındaki savunma iş birliğini de özetler nitelikte.

İsrail ile artan iş birliği

Üretim maliyeti az ve kullanımı kolay olan Harop kamikaze İHA'lar, Azerbaycan tarafından oldukça efektif bir şekilde sahada kullanıldı. Söz konusu İHA'ların hedefe yaklaşırken ürkütücü sesler çıkaracak şekilde tasarlandığı, bunun da Ermeni güçlerin morali üzerinde olumsuz etki oluşturduğu bildiriliyor.

Azerbaycan'ın bu İHA'ları kullandığı ilk kez 2016 yılında ortaya çıkmıştı. Geçen 4 yıllık süreçte Azerbaycan İHA kullanımını ciddi biçimde geliştirdi. İsrail, halihazırda Rusya'nın ardından Azerbaycan'ın en büyük silah sağlayıcısı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre İsrail, 2006-2019 yılları arasında Azerbaycan'a 825 milyon dolar değerinde silah sattı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.