"Türkiye ve Taliban Kabil Havalimanı işletmesi konusunda anlaşacak" iddiası

"Türkiye ve Taliban Kabil Havalimanı işletmesi konusunda anlaşacak" iddiası

Middle East Eye'da yayınlanan bir haberde Türkiye'nin Taliban'ı tanıyacağı, Türkiye ve Katar'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesinde Taliban ile anlaşma taslağı oluşturduğu iddia edildi.

Middle East Eye'da yayınlanan bir haberde  Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesinde Türkiye ve Katar ile anlaştığı iddia edildi.

Habere göre Türkiye ve Katar özel bir şirket aracılığıyla Kabil Havalimanı'nın işletilmesinde Taliban ile bir taslakta anlaştı. 

Henüz imzaların atılmadığı anlaşmanın akıbetinin ABD'nin 31 Ağustos'ta Kabil Havalimanı'ndan çekilmesinin ardından netleşeceği belirtiliyor. 

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için sadece Taliban'ın değil, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Türkiye'nin, başta ABD olmak üzere NATO müttefikleriyle bu konuda istişarelerde bulunması bekleniyor.

Türkiye'nin, Kabil Havalimanı'nın güvenliğini askeri güçlerle sağlama isteği Taliban tarafından reddedilmişti. Taliban, Afganistan'da başka devletlerin askerlerinin varlığına müsaade etmeyeceklerini açıklayarak bu proje yerine Türkiye'yi ikili projeler geliştirmeye çağırmıştı. Taliban'ın bu açıklamaları üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri Kabil'den çekildi.

Anlaşma maddeleri

Anlaşma taslağının şu maddeleri içerdiği iddia ediliyor:

- Türkiye Taliban'ı Afganistan'ın meşru yönetimi olarak tanıyacak.

- Türkiye ve Katar, havalimanını bir konsorsiyumda işletecek.

- Havalimanının genel güvenliğini Taliban, Türk personelin güvenliğini ise eski Türk askerleri ve polislerinden oluşan özel bir firma sağlayacak.

Middle East Eye, Taliban sözcülerine bu konuda sorular yönelttiğini ama Taliban sözcülerinin şu aşamada konuşmaya yetkili olmadıkları cevabını verdiğini belirtti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.