Türkiye yeni bir askeri harekat mı planlıyor?

Türkiye yeni bir askeri harekat mı planlıyor?

Türkiye'de son birkaç yıldır Suriye'nin kuzeyine yönelik olası askeri harekatın ihtimalleri konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Irak’ın kuzeyindeki bir Türk üssüne düzenlenen saldırıda dokuz Türk askerinin hayatını kaybetmesinden birkaç gün sonra Salı günü, Irak ve Suriye'deki PKK bağlantılı gruplara karşı askeri operasyonları genişletme sözü verdi.

Türk savaş uçakları ve insansız hava araçları, askerlerin hayatını kaybettiği saldırıdan bu yana Suriye ve Irak'ta PKK ile bağlantılı olduğu düşünülen hedeflere hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından televizyonda bir konuşma yapan Erdoğan, Türk jetlerinin son beş gün içinde Suriye ve Irak'ta toplam 114 hedefi vurduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından düzenlenen ayrı operasyonlarda 60 altyapı ve tesisin daha imha edildiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki PKK tehdidini "kaynağında" ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu söyledi.

Geçmişte Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın Suriye yapılanması YPG’ye yönelik kara harekatları gerçekleştiren Ankara’nın yeni bir kara operasyonu planlayıp planlamadığı ise netlik kazanmadı.

Erdoğan’ın açıklamaları Suriye ve Irak’taki hava saldırılarının daha geniş bir düzeyde devam edeceği anlamına da gelebilir.

Erdoğan, "Irak'ın kuzeyinde terör eylemlerinin kaynağı haline gelen dağların her karışı güvence altına alınıncaya kadar operasyonlarımız devam edecek” dedi ve ekledi: "Aynı şekilde Suriye'deki terör yuvaları da… tamamen yok edilene kadar durmayacağız."

Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: "İnşallah önümüzdeki aylarda, kimin ne dediğine, hangi tehditleri savurduğuna ya da planlarının ne olduğuna bakmaksızın, bu yönde kesinlikle yeni adımlar atacağız.

Suriye ve Irak’ın kuzeyinde yapılanmaları bulunan PKK, ABD de dahil olmak üzere Türkiye ve Batılı müttefiklerince “terör örgütü” olarak kabul ediliyor.

Ancak ABD, PKK’nın Suriye kolu YPG ile bu ülkenin kuzeyinde müttefik ilişkisi yürütüyor. ABD’nin bu bölgede “IŞİD ile mücadele” ismi altında YPG güçlerine eğitip donattığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.