Türkiye'de aşılama hız kazandı

Türkiye'de aşılama hız kazandı

Sağlık Bakanı Koca Cumartesi gününde en az 450 bin kişinin aşı randevusu olduğunu açıkladı.

Türkiye'de aşılama yaşı 45 yaş üstüne kadar inerken, farklı meslek gruplarının aşılama programına dahil edilmesiyle uygulanan aşı sayısının da arttığı görülüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Cuma gününde 597 bin 647 aşı yapıldığını açıkladı. Sabah saatlerinde ayrı bir paylaşımda bulunan Sağlık Bakanı Koca, Cumartesi günü için de en az 450 bin aşı randevusu olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 32,9 milyon doz aşı yapıldı. İlk doz aşı olanların sayısı 19,3 milyon olurken, iki doz aşı yapılan kişi sayısı da 13,6 milyona ulaştı. Bu performansıyla Türkiye nüfusunun yüzde 16'sının aşılamasını tamamlamış oldu.

Yeni meslek gruplarıyla aşılama programı genişliyor

Türkiye'de Cuma günü aşılama programına iki yeni meslek grubu dahil edildi. Daha önce öğretmenler, basın mensupları, akademisyenler ve avukatlar gibi meslek gruplarının dahil edildiği aşılama programına Cuma günü de şehiriçi ve şehirler arası ulaşım sektöründe çalışanlar ve kargo-kurye meslek grubu alındı.

İlk aşı 13 Ocak'ta Bakan Koca'ya uygulanmıştı

İlk Kovid-19 aşısı, 13 Ocak'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerine yapıldı. 14 Ocak'ta aşılama programının resmen başlamasıyla sağlık çalışanları ilk sırada aşılanan grup oldu.

Sağlık çalışanlarının ardından huzurevi ve bakımevlerinde kalanlar ile onların bakımından sorumlu kişilerin aşılanmasına geçildi. Daha sonra sırasıyla 90 yaş ve üstündekiler ile 85 yaş ve üstündekiler, evlerinde aşılanmaya başlandı.

Eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerindeki stajyer öğrenciler, 80 yaş ve üstündekiler ile 75 yaş ve üstündekiler, ocak ayı içerisinde aşılama programına dahil edilen gruplar arasında yer aldı.

Şubat ayında ise sırasıyla 70 yaş ve üstündekiler, 65 yaş ve üstü ile bu kişilerin 60 yaş ve üstündeki eşleri, kabine üyeleri ve üst düzey devlet yöneticileri, köy okullarındaki öğretmenler ve ana sınıfı öğretmenleri randevularını alarak aşılarını yaptırdı.

Sağlık Bakanlığı, 28 Mart itibarıyla aşılama sürecinde yeni bir aşamaya geçerek 60 yaş ve üstündeki vatandaşlar ile eşlerini aşılama programına dahil etti.

Mart ayı içinde ayrıca risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastalarına, down sendromlular ve immuno supresif tedavi alanlara, riskli meslek grupları içerisinde yer alan basın kartı sahibi gazetecilere aşı tanımlandı.

Nisan'da ise 55 yaş ve üstündekiler, aile hekimlikleri veya hastanelerden randevu alarak aşı yaptırmaya başladı.

Muhtarlar, 40 yaş ve üstü avukatlar ile sağlık çalışanlarının eşleri, tam bağımlı, orta düzey ve ağır engelli vatandaşlar, mayıs ayı içinde randevu alarak aşılarını oldu.

Kaynak: Bloomberg HT

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.