Türkiye'de koronavirüs: Can kaybı 2 bin 376'ya vaka sayısı 98 bin 674'e yükseldi

Türkiye'de koronavirüs: Can kaybı 2 bin 376'ya vaka sayısı 98 bin 674'e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse dair son rakamları açıkladı.

Türkiye'de Covid-19 salgınında son 24 saatte 117 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 83 yeni vaka tespit edildi. Böylece toplam can kaybı 2 bin 376'ya çıkarken, toplam vaka sayısı 98 bin 674 oldu.

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre 22 Nisan tarihi itibariyle 117 kişi hayatını kaybederken bin 559 hasta iyileşti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 37 bin 535 test yapıldığını ve 3 bin 88 kişide kişide koronavirüse rastlandığını bildirdi.

Halihazırda bin 814 kişi yoğun bakımda tedavi görürken entube edilen kişi sayısı 985'e indi. Bugüne kadar Covid-19'u yenerek iyileşen toplam hasta sayısı ise 16 bin 477 oldu.

Salgınla ilgili bilgilendirmede bulunan Bakan Koca, "Güven yoksa böylesine büyük bir mücadelenin üstesinden gelinemez. Güven eksik olursa biz bu noktaya gelemeyiz. Mücadelenin görünmeyen kahramanları, bu sisteme güven duyanlardır. Elimizdeki veriler bu salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor." dedi.

Ülkelere göre koronavirüsten ölme oranları (22 Nisan)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada ortalama ölüm oranlarını bakımından Türkiye'nin Çin'e yakın bir çizgide olduğunu söyledi. Bakanın verdiği rakamlara göre ülkelerin ortalama ölüm oranları:

  • ABD %5.3
  • İspanya %10.5
  • İtalya %13.2
  • Almanya %3.5
  • Birleşik Krallık %13.5
  • Fransa %17.3
  • Çin %5.5
  • Belçika %14.7
  • Türkiye %2.3

"Ramazan sohbetlerini gelecek yıla erteleyelim"

Yoğun bakımdaki hasta sayısının azaldığını söyleyen Bakan Koca, "İzolasyondan sokağa çıkma uygulamasından taviz vermemeliyiz. Salgının bundan sonra nasıl seyredeceğine bizim tedbirlerimizle biz karar vereceğiz. Cuma günü ramazan başlıyor ama getirdiği en önemli şey, insanı günlük alışkanlıklarının dışına çıkarmasıdır. Kalabalık iftarları, ramazan sohbetlerini lütfen gelecek yıla erteleyelim. Bu rahmet ayı, hastalıklarla sonuçlanmasın." dedi.

Mutasyon

"Mutasyonla ilgili çalışmalar var, Türkiye'de virüsün izole edildiğini söylemiştim, farklı mutasyonların farklı bölgelerde olduğunu biliyoruz. Şu an bizim bildiğimiz bilgi, bu mutasyonun bulaşıcılığını çok etkilemediği yönünde. önümüzdeki günler bu konuda daha detaylı çalışmalar önümüzde gelmiş olacak."

Aşı

"İngiltere Sağlık Bakanı ile görüştüm, bizim geldiğimiz noktayı ve bilgi paylaşımında bulunduk. Artı, bu dönem koruyucu ekipmanla ilgili de talepleri olmuştu, Biz zaten dün izni vermiştik. Türkiye İngiltere'ye ikinci kez yardım etme noktasında adım atmış oldu. Bundan sonra da hem İngiltere hem de bizim bilim insanlarımızın bilgi ve tecrübe paylaşımları olacak. Aşı ile ilgili, perşembe günü başlayacaklar. Ama bu hemen genel anlamda, her şey iyi giderse, eylülden önce kullanımının şu an söz konusu olmadığını söyledi."

"İkinci bir dalga beklemiyoruz"

Sağlık Bakanı Koca, bazı ülkelerde ikinci dalga yaşandığı yönündeki bir soru üzerine, "Biz tedbirlerimizi almaya devam edersek, ikinci bir dalga beklemiyoruz" diye konuştu.

New York Times haberine yanıt

New York Times gazetesinin, İstanbul'da önceki yıllara oranla ölüm oranlarının resmi rakamlarla karşılaştırıldığında çok daha fazla olduğunu yazmış ve hükümetin rakamları gizlediğini imasında bulunmuştu.

Sağlık Bakanı Koca bu iddiayla ilgili yaptığı açıklamada New York Times'ın söz konusu haberi Türkiye karşıtlığı üzerinden kurguladığını söyledi. Bugüne kadar şeffaf bir şekilde verileri paylaştıklarını söyleyen Bakan Koca "Biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün bilgilendirmeleri Dünya Sağlık Örgütü'ne verdik. Vermeye devam ediyoruz. DSÖ'nün iki kodundan bahsediliyor. Bu iki kod, iki hafta öncesine kadar yoktu. Yani salgının beşinci ayına giriyoruz ve dünya bu iki kodla bildirim yapmıyordu. Neyle yapıyordu, dünya doğrulanmış korona koduyla bilgilendirmesini yapıyordu. Dolayısıyla bu anlamda hiçbir sorun yok. İstanbul özelinde ise, bildiğiniz gibi illeri idaresi bir karar almıştı bundan böyle il dışına vefat edenlerin sevkedilmemesi kararını almıştı. Daha önce vefat edenler kendi memleketlerinde bu defini yaparken, bu salgından sonra buna izin verilmedi. Dolayısıyla, İstanbul'da vefat edenler İstanbul'da defnedildi." ifadelerini kullandı. Bakan Koca yıllara göre Türkiye genelindeki ölüm oranlarını da vererek verilerin şeffaf bir şekilde paylaşıldığını söyledi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.