Türkiye'deki yıkıcı depremle ilgili diğer ülkeler hangi açıklamaları yaptı?

Türkiye'deki yıkıcı depremle ilgili diğer ülkeler hangi açıklamaları yaptı?

Dünya ülkelerinden Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli 7,4 şiddetindeki deprem için taziye ve destek mesajları geldi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Birçok şehirde depremin etkisiyle çok sayıda binanın yıkıldığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yaptığı son açıklamaya göre depremde şimdiye kadar 284 kişi yaşamını yitirdi, 2323 kişi yaralandı.

Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkılan binaların olduğu, enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması için çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

Depremle ilgili diğer ülkeler hangi açıklamaları yaptı?

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bugün gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyduklarını açıkladı.

Sullivan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını iletmek üzere Türk yetkililerle irtibata geçtiğini belirtti, "Durumu Türkiye ile koordinasyon içerisinde yakından takip etmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Rusya

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremden etkilenen vatandaşlara ve tüm Türk dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bu felaketi en az hasarla atlatmayı temenni ederiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz." denildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı,Il-76 tipi iki adet uçağı, arama kurtarma ekipleriyle birlikte Türkiye'de depremden etkilenen bölgelere göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem nedeniyle taziyelerini iletti.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla 370 kişilik arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye gönderileceğini duyurdu.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada "Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Geçmiş olsun, Türkiye! Seninleyiz, #Türkiye!" ifadeleri kullanıldı.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, meydana gelen depremde can kaybının az olmasını dilediklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada "Anavatanımızın deprem acısını yürekten paylaşır, kayıp kardeşlerimize Tanrı’dan rahmet dilerken, can kayıplarımızın az olmasını temenni eder, Kıbrıslı Türk kardeşleri adına Anavatanımızın tarifi zor acısını, kendi can acımız olarak yüreklerimizde taşıyoruz.

Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve Anavatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim." ifadelerine yer verildi.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de depremde yaşanan can kayıpları için taziye mesajı iletti.

Şerif Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum." dedi.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye ve Suriye'ki depremlerde yaşamını yitirenler için taziye sunulurken bu ülkelerle dayanışmaya vurgu yapıldı.

Açıklamada ayrıca depremde yaralılara acil şifalar dilekleri iletilirken Mısır'ın yardıma hazır olduğu mesajı verildi.

İsrail

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, "İsrail halkı adına, dün gece Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntülerimi bildiririm. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına başsağlığı diliyorum. İsrail Devleti mümkün olan her yolla yardım göndermeye her zaman hazır durumdadır. Kalplerimiz bu acı dolu zamanda yas tutan ailelerin ve Türk halkının yanında." dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, acil yardım planı hazırlamak üzere bakanlık yetkililerini görevlendirdiğini söyledi.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Twitter üzerinden depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün sabaha karşı yaşanan #deprem sonrasında kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında. Hayatını kaybedenlerin sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti ve gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Japonya

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, "Bugün sabaha karşı Kahramanmaraş merkezli büyük bir depremin meydana geldiği ve ağır hasarların yaşandığı haberini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Tüm Türk halkına başsağlığı diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum." dedi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.