Türkiye'den Aldığı Şeref Madalyasını İade Etti

Türkiye'den Aldığı Şeref Madalyasını İade Etti

Türkiye tarihi üzerine çalışmalarıyla bilinen Hollandalı tarihçi Erik Jan Zürcher, Türkiye’nin kendine vermiş olduğu şeref madalyasını iade etti.

Tarihçi Erik-Jan Zürcher, dönemin dışişleri bakanı Abdullah Gül'den aldığı ‘Şeref Madalyası'nı Türkiye'nin diktatörlüğe doğru gitmekte olduğu iddiası ile iade ettiğini açıkladı.

Zürcher, Türkiye'nin 2002-2004 yılları arasında AB'ye katılmak üzere çalışmalarına hız verdiğini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ciddi demokratik adımlar attığını söyledi. Erdoğan'ın başbakanlığının ilk iki senesinde 1980 darbesinin izlerini taşıyan otokratik devlet kurumlarını temizlemek için üç yüzden fazla kanun çıkarıldığını söyleyen Zürcher bunun karşılığında 2004 yılında AB ile yeni müzakere sürecinin başlatıldığını belirtti.

Zürcher “O yıllarda Türkiye'nin AB'ye katılımını destekliyordum. Çünkü Avrupa'nın Ortadoğu ve Kafkaslar'daki menfaatleri ancak Türkiye ile işbirliği takdirde mümkündü. Ancak şimdi, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde demokratik erklerini kuvvetlendireceğini düşünmekte ne kadar yanıldığımı gördüm. Artık Türkiye'nin AB üyeliğinin mümkün değil. Bunu liderlerimize anlatmalıyız” dedi.

Tarihçi Zürcher'in 'İmparatorluktan Türkiye'ye Etnik Çatışma', 'Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası' ve 'Modernleşen Türkiye'nin Tarihi' gibi birçok kitabı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.