Türkiye'den HTŞ ambargosu: İdlib'de inşaat malzemesi kıtlığı yaşanıyor
Türkiye'nin hamlesi nedeniyle PKK'nın yüksek bir vergi geliri elde etmeye başladığı bildirildi.
Babu'l Hava sınır kapsısı aracılığıyla Türkiye'ye giren inşaat malzemelerinin azalması sonucu İdlib'de yapı faaliyetlerinde ciddi bir azalma yaşandı.
Ateşkes anlaşmaları sonrası İdlib, Hama ve Halep kırsalında inşaat faaliyetlerinde bir patlama yaşanmıştı. Tahriru'ş Şam'ın Babu'l Hava sınır kapısını Ahraru'ş Şam'dan ele geçirmesi sonrası Türkiye'nin verdiği kararla bölgeye özellikle demir ve çimento girişinin durması bu durumu tersine çevirmiş görünüyor. Sınır kapısının sivil bir idareye bırakılmış olması da kısıtlamayı gidermiş değil.
İnşaat durma noktasına geldi
Türkiye'nin bu hamlesinin bölgede fiyatların yükselmesine, inşaat ve tamirat faaliyetlerinin durma noktasına gelmesine yol açtığı ifade ediliyor. Muhaliflerin kontrolündeki bölgede gerek yapı malzemeleri alım satımı bakımından gerekse inşaat sektörünün diğer iş kalemleri bakımından bu sektörün çok büyük bir iş imkanı sağladığı biliniyordu. Söz konusu azalmanın da bu sebeple işsizliği artırdığı belirtiliyor.
Türkiye'nin kararı PKK'ya gelir sağlıyor
Türkiye'nin hamlesi, bölgeye giden malların PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG kontrolündeki Afrin'den geçmek durumunda kalmasıyla sonuçlandı. PYD'nin bu mallardan çok ağır vergiler aldığı ve buradan ciddi bir gelir elde ettiği açıklandı. İdlib'de bu gelişmeler sonrası ticari hayatta ciddi sıkıntılar yaşandığı görülebiliyor.
Kaynak: Mepa News