Türkiye'den İran'daki olaylarla ilgili bir açıklama yapılmadı

Türkiye'den İran'daki olaylarla ilgili bir açıklama yapılmadı

İran'ın doğusunda en az 10 Beluç tüccarın ölmesiyle başlayan olaylarla ilgili olarak Türkiye tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

İran'ın doğusunda en az 10 Beluç tüccarın ölmesiyle başlayan olaylarla ilgili olarak Türkiye tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz günlerde İran-Pakistan sınırındaki bölgede geçimini yakıt ticareti ile sağlayan Beluçlara yönelik İran sınır muhafızlarının açtığı ateş sonucu en az 10 kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. 

Olayın ardından İran'ın Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Seravan'da Beluçlar ayaklanmış ve yerel yönetime bağlı binaları basarak, gösterileri engellemeye çalışan polis araçlarını ateşe vermişti.

Türkiye'den komşu ülke İran'da yaşanan olaylar ve hayatını kaybeden en az 10 Sünni Beluç ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'da olaylar devam ederken sosyal medya hesabından, ABD'de trafik kazası geçiren Tiger Woods'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Türkiye ile İran her ne kadar Suriye, Irak, Libya, Dağlık Karabağ konularında farklı stratejilere sahip olup, farklı taraflara destek sağlıyor olsalar da Türkiye İran ile komşuluk ilişkilerini bozmamaya gayret ediyor.

Özellikle Suriye konusunda Türkiye ile İran birçok noktada karşı karşıya gelen iki devlet olarak öne çıkıyor.

Ancak İran'ın ülke içinde ve dışında Türkiye karşıtı bir politika izlediği biliniyor.

Öte yandan İran'da son 2 ay içinde 19 Sünni Beluç idam edildi. Beluç diasporası İran'daki idamları dünya kamuoyuna taşımak için yoğun çaba sarf ediyor. İdam edilen mahkumlar arasında 70 yaşında birinin de olduğu aktarılmıştı.

İran rejimi idamların yanı sıra, son dönemde yüzlerce Beluçu herhangi bir sebep göstermeden gözaltına aldı.

Kaynak: Mepa News

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.