Türkiye'den İsveç'in NATO üyeliğine onay

Türkiye'den İsveç'in NATO üyeliğine onay

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Litvanya'daki üçlü zirve sonrası yaptığı açıklamada Türkiye, İsveç ve NATO'nun mutabakta vardığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki temaslarına NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi.

Erdoğan, LIETXPO Sergi ve Kongre Merkezi'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la üçlü görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı bildirildi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve NATO'nun mutabakta vardığını söyledi.

Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağını ifade eden Stoltenberg, NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağını da duyurdu.

Stoltenberg, AB üyesi olarak İsveç'in, Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyeceğini söyledi.

Biden'dan ilk açıklama

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden açıklamada bulundu.

Biden'ın konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:

"Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığın güçlendirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım."

"İsveç'i 32. NATO Müttefikimiz olarak karşılamayı dört gözle bekliyorum."

Türkiye'ye F-16 satışına destek

Öte yandan Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından bir açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı2ndan geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışını açıktan desteklediklerini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği hedeflerini desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum