Türkiye'den sonra AB de yaz saatini tartışıyor

Türkiye'den sonra AB de yaz saatini tartışıyor

Türkiye’nin geçen yıl beklenmeyen bir kararla son verdiği yaz saati uygulaması, Avrupa Birliği’nde de tartışma konusu oldu.

Finlandiya Parlamentosu Ulaştırma ve İletişim Komitesi, Fin hükümetinin yaz saati uygulamasının AB (Avrupa Birliği) genelinde kaldırılması için çalışması gerektiği konusunda görüş bildirdi.

İsveç haber ajansı TT’nin aktardığına göre, 70 bin Finli, ülkede yaz saati uygulamasının kaldırılması için imza toplayarak Parlamento Ulaştırma ve İletişim Komitesine gönderdi. 

Vatandaşlardan gelen teklifi ele alan komite, konuyla ilgili uzman görüşüne başvurarak AB direktifi olan yaz saati uygulamasının, AB genelinde kaldırılması için çalışma yapılması gerektiği kanaatine vardı.

Uzmanlar, yılda iki defa saatlerin ileri ve geri alınmasının adaptasyon sorununa neden olduğu görüşünü paylaştı.

Uygulamadan dolayı geçici uyku bozukluğu ve çalışma sorunu yaşandığına dikkati çeken uzmanlar, saat değişiminin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti.

Dünya nüfusunun yaklaşık 4’te biri yaz saatini kullanıyor. Türkiye'de ise geçen yıl, kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmişti.

36 YILDIR DEVREDE 

Yaz saati uygulaması çoğu AB ülkesi tarafından 1970’lerde devreye sokuldu. Bununla birlikte aynı zaman çizelgesi izlenmedi. AB çapındaki ilk uygulama 1981’de yürürlüğe giren bir direktifle hayata geçirildi. 2001’da yayımlanan direktifle de uygulama dönemi sınırsız hale getirildi. Yaz saati uygulaması AB direktifine bağlı olsa da standart saat kararı ulusal yetki alanında olmayı sürdürüyor.

ASYA VE AFRİKA UYGULAMIYOR

Yaz saati uygulaması tüm AB ülkelerinde devrede. Avrupa ülkesi olarak sadece İzlanda yaz saatini uygulamıyor. Aralarında Rusya, Hindistan, Çin ve Japonya gibi ülkelerin de yer aldığı Asya ülkelerinin neredeyse tamamı yaz saatini uygulamıyor. Afrika’nın tamamına yakınında da bu uygulama yok.

AA, Hürriyet

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.