Türkiye'nin ABD'den fırlatılacak 'yerli ve milli' uydusu İMECE yine rüzgara takıldı

Türkiye'nin ABD'den fırlatılacak 'yerli ve milli' uydusu İMECE yine rüzgara takıldı

"Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu" olarak tanıtılan İMECE’nin fırlatılması bir kez daha hava şartları nedeniyle ertelendi.

Uydunun ABD’nin California eyaletinde bulunan Vanderberg Uzay Üssü’nden fırlatılacak olması dolayısıyla Ankara’daki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde tören düzenlendi. Töreni birçok Türk haber kanalı canlı yayınladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törende, ABD’deki TÜBİTAK ekibine bağlanıldı ancak ekip uydunun fırlatılmasının 27 saniye kala “yüksek irtifada limitleri aşan bir rüzgar olması sebebiyle” iptal edildiği bilgisini paylaştı.

İMECE uydusunun Falcon 9 roketinden fırlatılması daha önce de hava şartları nedeniyle iki kez ertelenmişti.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanması planlanan İMECE'nin, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet vermesi öngörülüyor.

Uydunun, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilmesi de hedefleniyor. İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uydularının da aynı roket içinde uzaya fırlatılması planlanıyor.

6 yıl süren İMECE projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi.

Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, Şubat ayında fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti.

Kaynak: VOA Türkçe, Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.