Türkiye'nin birkaç hafta içinde İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması bekleniyor

Türkiye'nin birkaç hafta içinde İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması bekleniyor

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl Mayıs ayında NATO'ya katılma talebinde bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Salı günü NATO'daki muhataplarına İsveç'in TBMM'de görüşülmekte olan NATO onayı üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığını ve İskandinav ülkesinin ittifaka resmen katılması için yılsonundan önce bir takvim verdiğini söyledi.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan yetkili, "Toplantının özetinin yıl sonundan önce yapılacağı olduğunu söyleyebilirim" dedi.

NATO dışişleri bakanları Brüksel'de bir araya geldi. bazı NATO üyeleri, İsveç'in onay sürecinin şimdiye kadar tamamlanarak katılım töreninin yapılmasını bekliyordu.

Ancak geçen hafta Reuters, Türkiye'nin ittifaka İskandinav ülkesinin onayının Salı günkü toplantıya kadar tamamlanamayacağını ilettiğini bildirdi.

Yetkili, Salı günkü toplantılar sırasında Fidan'ın NATO'daki mevkidaşlarına sorunun çözülmesi için "çok çalıştığını" söylediğini aktardı.

Yetkili, Fidan'ın onay sürecinin ne zaman tamamlanacağına dair bir zaman çizelgesi verip veremeyeceği sorulduğunda "Birkaç hafta dedi" dedi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl Mayıs ayında NATO'ya katılma talebinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan o dönemde her iki talebe de İskandinav ülkelerinin Türkiye'nin "terörist" olarak nitelendirdiği kişileri koruması ve savunma sanayi ambargoları nedeniyle itiraz etmişti.

Türkiye Finlandiya'nın teklifini Nisan ayında onayladı ancak İsveç'i bekletti.

Türkiye İsveç'ten, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından terörist grup olarak kabul edilen "Kürdistan İşçi Partisi"nin (PKK) yerel üyelerini sınır dışı etmesi için daha fazla adım atmasını talep etti.

Stockholm buna karşılık olarak PKK üyeliğini yasadışı ilan eden ve Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldıran bir terörle mücadele yasası çıkardı.

İsveç konuyla ilgili olarak 'üzerine düşeni yaptığını' ifade ediyor.

Tasarının onaylanması için parlamentoda oylamaya sunulmadan önce Türk dışişleri komisyonu tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Erdoğan'ın daha sonra tasarıyı imzalayarak, İsveç'in NATO üyeliği süreci için beklenen izni tamamlaması gerekiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.