Türkiye'nin gelir düzeyi farkı İstanbul'da zirvede

Türkiye'nin gelir düzeyi farkı İstanbul'da zirvede

TÜİK'in 2017 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre İstanbul hem en yüksek gelire sahip bölge iken hem de en yokun bölgeler arasında yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2017 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre en yüksek gelire sahip bölge olan İstanbul aynı zamanda yoksulluğun en yüksek olduğu bölgeler arasında yer aldı.

TÜİK araştırmasına göre Türkiye'de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir birey geliri en yüksek 30 bin 895 TL (Yaklaşık 4 bin 800 Dolar) ile İstanbul oldu. İstanbul'u 26 bin 679 TL ile Ankara Bölgesi, 26 bin 213 TL ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nin içinde olduğu 'TR21 bölgesi' izledi.

Hanehalkı fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler 9 bin 872 TL ile Güneydoğu bölgesi oldu. Bunu Şanlıurfa ve Diyarbakır'ı içine alan 'TRC2', ardından Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin içinde olduğu 'TRB2 bölgesi' oldu. Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu bölge 'TRA1' (Erzurum, Erzincan ve Bayburt)

Yüksek ve düşük gelir arasındaki fark

Türkiye'de 2017 yılında en zengin yüzde 20'lik grubun geliri en yoksul yüzde 20'lik kesimin gelirinin 7,5 katı oldu. Gelir farkının en yüksek olduğu bölgeler İstanbul, 'TR62' (Adana, Mersin) ve İzmir olurken en düşük olan bölge 'TRA1' (Erzurum, Erzincan, Bayburt) oldu.

Ortalama gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler sırasıyla yüzde 19,9 ile 'TR62'(Adana, Mersin), yüzde 19,7 ile 'TR61' (Antalya, Isparta, Burdur) ve yüzde 18,8 ile İstanbul oldu. En yüksek gelire sahip kesimin bulunduğu 'TR10' bölgesi (İstanbul) aynı zamanda yoksulluğun da en yüksek olduğu bölgeler arasında yer aldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.