Türkiye'nin ilk astronotunun uzay yolculuğu başladı

Türkiye'nin ilk astronotunun uzay yolculuğu başladı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı geçtiğimiz dönemde Erdoğan tarafından kamuoyuna tanıtılmıştı.

Ülkeler uzaydaki hedeflerine ulaşmak için giderek daha fazla adım atarken, aralarında Türkiye'nin ilk astronotunun da bulunduğu tamamı Avrupalı bir ekip Axiom Space ile Perşembe günü Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıktı.

Falcon 9 roketinin üstüne sabitlenmiş bir SpaceX Crew Dragon, yerel saatle 16.49’da Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı ve Cumartesi günü erken saatlerde hedefine ulaşması bekleniyor.

Axiom Mission 3 (Ax-3) olarak adlandırılan bu fırlatma, şirketin uzay laboratuvarına yaptığı üçüncü fırlatma ve koltukların üçünün de zengin kişiler yerine ulusal uzay ajansları tarafından satın alındığı ilk fırlatma.

Avrupa Uzay Ajansı'nın insan ve robotik keşif direktörü Daniel Neuenschwander Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Daha fazla uzay faaliyeti gerçekleştirmemize ve Avrupa Uzay Ajansı'nın daha fazla üye ülkesine hizmet vermemize olanak sağladığı için gerçekten heyecanlıyım" dedi.

Türk pilot ve hava kuvvetleri albayı Alper Gezeravcı'ya, daha önce Virgin Galactic uzay uçağıyla uzayın sınırına uçmuş olan İtalyan hava kuvvetleri albayı Walter Villadei ve ESA'yı temsil eden İsveçli Marcus Wandt eşlik ediyor.

Ekibe Axiom'un Baş Astronotu, İspanyol ve ABD vatandaşı ve eski NASA astronotu Michael Lopez-Alegria liderlik ediyor.

Kesin maliyetler henüz açıklanmadı, ancak şirket 2018'de SpaceX donanımının kiralanmasını ve hizmetler için NASA'ya ödeme yapılmasını içeren programı ilk duyurduğunda koltuk başına 55 milyon dolarlık bir fiyat etiketi belirlemişti.

Daha yakın bir zamanda spacenews.com tarafından Macaristan'ın Axiom ile bir astronotu içeren gelecekteki bir görev için 100 milyon dolarlık bir anlaşma planladığı bildirildi.

'Daha Güçlü' Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan misyona büyük bir önem verdiğini göstermiş ve geçen yıl yeniden seçilmesi öncesinde Gezeravcı'yı Türk kamuoyuna tanıtmıştı.

Gezeravcı göreviyle ilgili olarak "Türkiye gibi bir ülke için bu önemli, çocuklarımızın hayallerini her zaman engelleyen bir perdeyi aralıyor" dedi.

İsveçli Marcus Wandt ise Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 2022 astronot sınıfı için başvuruda bulunmuş ancak yedekte kalmıştı. Dolayısıyla Axiom-3 görevi İsveç'in ikinci vatandaşını uzaya göndermesini sağlayacak.

Brexit sonrası bir uzay stratejisi oluşturmaya çalışan İngiltere de gelecekte İngiliz astronotları uzaya taşıyacak bir görev için anlaşma imzaladı.

Axiom-3 ekibi şu anda ISS'de bulunan Japonya, Danimarka, ABD ve Rusya'dan yedi mürettebata katılacak ve mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkisi, gelişen endüstriyel süreçler ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinerek 30 deney gerçekleştirecek.

Axiom Space 2016 yılında NASA'da eski bir Uluslararası Uzay İstasyonu program yöneticisi olan Michael Suffredini ve girişimci Kam Ghaffarian tarafından kuruldu.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.