Türkiye'nin Suriye'deki muhtemel harekatında hedefte hangi bölgeler var?

Türkiye'nin Suriye'deki muhtemel harekatında hedefte hangi bölgeler var?

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceği harekata dair tahminler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamaların ardından yeniden gündeme geldi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceği harekata dair tahminler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamaların ardından yeniden gündeme geldi.

Erdoğan dün yaptığı açıklamalarda, Suriye'de yeni bir operasyon sinyali verdi.

Açıklamalarında Erdoğan, 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturulmasının planlandığını belirterek, çalışmaların hızlanacağını ifade etti.

Hedefteki bölgeler hangileri?

Suriye'ye yönelik yeni harekat planında iki temel amaç olacağı düşünülüyor.

Bunlardan ilki, PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Türkiye sınırından ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden uzaklaştırılması.

İkinci amacın ise, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için güvenli bölgelerin tesis edilmesi.

Olası harekat kapsamında göze çarpan birkaç bölge bulunuyor. Bunlar,

- YPG'nin Afrin, Azez, Çobanbey gibi yerleşimlere saldırılar için kullandığı Tel Rıfat ve Menbiç kırsalları. Özellikle bölge güvenliği için bu alanlardan YPG'nin çıkarılmasının amaçlanabileceği düşünülüyor.

- Türkiye'nin 2019 yılının Ekim ayında icra ettiği Barış Pınarı Harekatı kapsamında kontrol altına aldığı bölgenin çevresi. Bu doğrultuda Ayn el Arap (Kobani), Ayn İsa, Tel Temr, Derbesiye, Kamışlı gibi bölgelerde askeri hamlelerde bulunulabileceği değerlendiriliyor.

Özellikle Rusya'nın Suriye'deki gücünü azalttığının belirtilmesi ve NATO'da Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine onay vermesinin istenmesi Suriye'de de Türkiye'nin elini güçlendirmiş durumda.

Harekata dair ayrıntıların önümüzdeki dönemde daha net olarak şekillenmesi bekleniyor.

Türkiye'nin bölgeye düzenleyeceği harekatların rejim kontrolündeki bölgelere uzanması halinde bunun muhaliflere de olumlu etkisi olabileceği tahmin ediliyor.

Olası bir harekata dair söylentiler 2021 yılının Ekim ayında da kuvvetlenmiş, ancak sahada şartların sağlanamaması ve bölgedeki aktörlerin etkinliği, harekatların ertelenmesi sonucunu doğurmuştu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.