Türkiye'ye F-35 satışını durduran düzenlemede ilk aşama kabul edildi

Türkiye'ye F-35 satışını durduran düzenlemede ilk aşama kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi, yıllık savunma politikalarının çerçevesini düzenleyen 717 milyar dolarlık Ulusal Yetkilendirme Yasası'nı (NDAA) kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi, yıllık savunma politikalarının çerçevesini düzenleyen 717 milyar dolarlık Ulusal Yetkilendirme Yasası'nı (NDAA) kabul etti.

Tasarının Temsilciler Meclisi versiyonunda, Savunma Bakanı'ndan Türkiye ile ilişkilerin durumu hakkında bir rapor hazırlaması ve bu rapor hazırlanana kadar F-35 savaş uçaklarının satışının askıya alınması öngörülüyor.

NDAA tasarısının Senato versiyonu da yasalaşma yolunda ilk aşamayı geçti. Senato Silahlı Hizmetler Komitesi de kendi versiyonunu kabul etti ve bu versiyonda Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması talep edildi. Tasarının bu versiyonu Komite'nin ardından Senato'da oylanacak.

Tasarının Senato'da da görüşülüp kabul edilmesinin ardından her iki yasama organından temsilciler bir araya gelerek, iki farklı versiyon üzerinde görüşmeler yürütecek ve tasarıya son halini verecekler.

Tasarının Başkan Donald Trump'ın onayına gönderilecek olan nihai versiyonda Türkiye ile ilgili bir düzenleme olup olmayacağı, böyle bir düzenleme yer alırsa bunun nasıl olacağı ise henüz bilinmiyor.

Tasarının yasalaşması aylar sürecek

NDAA'in yasalaşarak yürürlüğe girmesi için yasama sürecinin tamamlanması gerekiyor.

Tasarı hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da ayrı taslaklar halinde görüşülüp kabul edilecek. Temsilciler Meclisi, tasarıyı kabul etti.

Şimdi Senato'da Komite'den geçen versiyon üzerindeki görüşmeler başlayacak.

Daha sonra her iki yasama organından temsilcilerin bir araya gelerek, ortak bir metin üzerinde uzlaşma sağlaması gerekiyor.

Bunun sağlanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın onayına sunulacak ve yasalaşmış olacak.

NDAA'in yasalaşma sürecinin aylarca sürmesi bekleniyor.

Tasarının yürürlüğe giren nihai halinde Türkiye ile ilgili bir düzenlemeye yer verilip verilmeyeceği henüz bilinmiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.