Türkmenlerden Kerkük'te özerklik girişimi

Türkmenlerden Kerkük'te özerklik girişimi

Türkmenler, Irak Parlamantosu’nda Kerkük’ün özerk bölge olması için girişim başlattı.

Türkmenler, Irak Parlamantosu’nda Kerkük’ün özerk bölge olması için imza topluyor.

Peşmerge'nin şehri boşaltmasının ardınan Kerkük Bağdat yönetimine bağlı Şii Haşdi Şabi milislerinin kontrolüne girmişti. Kerkük’teki Türkmenler, Kerkük’ün özerk bir bölge olmasını istediklerini dile getirdi.

Irak Parlamentosu Eski Türkmen Üyesi Nebil Muhammed Cerdo ise Türkmenlerin Kürtlerin dışında karar veremeyeceğini öne sürdü.

Eski Türkiye Türkmen Temsilcisi Hicran Kazancı, kentteki sandalye dağılımının eşitlik temeli üzerine kurulması gerektiğini kaydetti.

Hicran Kazancı, şunları söyledi: “Özerk yönetimden söz ederken, Kerkük’teki yetki ve sandalyelerin eşit şekilde dağılımını kast ediyoruz. Yani Kürtler için yüzde 32, Türkmenler için yüzde 32, Araplar için yüzde 32, Kildani ve Asuriler içinde yüzde 4 olması gerektiğini düşünüyorum. Bu amaç doğrultusunda Irak Parlamentosu’nda imza toplandı. Sayın Abadi’de söz konusu öneri hakkında konuşmadı.”  

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valiliği’ne, 16 Ekim’de Vali Necmeddin Kerim’in yardımcısı, Arap asıllı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.