Twitter'da politik söylemler 'öteki mahalle'ye ulaşmıyor

Twitter'da politik söylemler 'öteki mahalle'ye ulaşmıyor

Tweetleriniz büyük bir ihtimalle sizin sesinizi asıl duyurmak istediğiniz karşıt görüşlü insanlar tarafından görülmüyor.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan binlerce insan, heyecanlı bir şekilde, iyi bilenmiş ve zekice hazırlanmış bir tweet ile güçlü bir şekilde siyasi görüşünü ortaya koyuyor.

Sağlam bir fikir ortaya atmak için tek gereken 280 karakter. Bir de birkaç RT(retweet) alırsan, yeme de yanında yat. 

Ancak, tweetleriniz ne kadar ikna edici veya mizah dolu olursa olsun, büyük bir ihtimalle sizin sesinizi asıl duyurmak istediğiniz karşıt görüşlü insanlar tarafından çok da görülmeyecektir. Yarım milyondan fazla tweetin incelendiği ve Ulusal Bilimler Akademisi Zabıtları (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yayınlanan bir çalışma, belirli bir fikir odaklı olarak paylaşılan tweetlerin, daha çok kendi siyasi küreleri içerisinde döngüye girdiğini, çok az miktarlarda bu “siyasi baloncukların” dışına çıkabildiğini gözler önüne serdi. 

New York Üniversitesi bünyesinde çalışan psikolog William Brady liderliğindeki araştırmacılar işe, silah kontrolü, eşcinsel evlilik ve iklim değişikliği konularında yazılan 563.312 tweette kullanılan dili analiz etmek ile başladı. Tweetleri, kullanılan ahlaki değer diline (örneğin, “görev” kelimesi gibi), duygusal dile (örneğin, “korku”) ve hem ahlaki hem de duygusal olan dile (örneğin, “nefret”) göre sınıflandırdılar. Kati şekilde ahlaki veya sadece duygusal paylaşımların çok fazla RT almadığı görüldü. Ancak araştırmacılar, RT sayılarında, kullanılan her ahlaki-duygusal kelime başına %20 artış olduğunu keşfettiler. 

Daha sonra araştırmacılar, bu paylaşım döngüsünün ne kadarının ideolojik ağlar içinde yapıldığına göz attılar. Her kullanıcının ideolojik eğilimi, takipçi ağlarına dayanan siyasi ikna oranını ölçen bir algoritma tarafından belirlendi. Her tweet, kendisini paylaşan kullanıcının ideolojisine sahip kullanıcılar ile karşıt görüşlü kullanıcılardan aldığı RT oranları bakımından incelendi. Toplamda, iklim değişikliği ve silah kontrolü konularında paylaşılan tweetlerin daha çok aynı fikirdeki insanlar tarafından RT edildiğini tespit edildi. 


Yukarıdaki ağ grafiği, araştırma sonucunda elde edilen verilen görselleştirilmiş halidir. Maviler liberal kullanıcıları, kırmızılar da muhafazakar kullanıcıları temsil etmektedir. Noktalar, paylaşılan tweetleri temsil ederken, çizgiler de RT’leri temsil etmektedir. İki küme arasında az da olsa etkileşim olmasına rağmen, kırmızılar ve maviler genel olarak birbirinden ayrı kalmışlardır. Görünüşe göre, en ahlaki ve duygusal kelimeler dahi, koridorun karşısından bir RT alabilmek için yeteri kadar güçlü değilmiş…

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.