Ufuk Uras: Suriyeliler ve Afganlar bizim kardeşimizdir

Ufuk Uras: Suriyeliler ve Afganlar bizim kardeşimizdir

İsanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ufuk Uras katıldığı bir YouTube yayınında göçmen tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İsanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ufuk Uras katıldığı bir YouTube yayınında son dönem iç kamuoyunun en popüler meselelerinden biri olan Suriyeli ve Afgan göçmenler konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Suriyeli ve Afgan göçmenler kardeşimizdir" diyen Uras, dünya zenginlerinin yanıt üretmek yerine olayı Türkiye'ye fatura ettiklerini ifade etti.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'ur kullandığı, "Afgan sığınmacılar için en uygun yerin Türkiye" ifadesi hatırlatılan Uras konuyla ilgili şunları söyledi:

"İşte bu nasıl bir Avrupa merkezli oryantalist ve çifte standarta dayalı bir bakış açısının tipik bir örneği. Nasıl Berlin duvarı yıkıldıktan sonra Schengen duvarı örülmüştü, Türkiye de Avrupa Birliği'nin sınır muhafızı değil. Dolayısıyla bu ilişkilerin bir kere daha gözden geçirilmesi gerekiyor.

"Bu yeni bir durum da değil. Hatırlayacak olursanız Edirne'de sınır kapısını Türkiye açtığı zaman Edirne sınırına yığılan kesimlerin oldukça önemli bölümünün Afgan olduğu, zaten Suriyelilerden çok Afgan olduğu söylenmişti. İran'ın da bu konuda açık kapı politikası izlediğini görüyoruz. Bu esas itibariyle insanlığın bir sorunu ve insanlığın ortak çözümüne ihtiyaç var.

Hani düzensiz göç terimi çok kullanılıyor ama düzenli göç dediğimiz göçler -tarihte var örnekleri ama- düzensiz göçün kendisini önleyememiş. Yani ne kadar düzene koyarsanız koyun insanlar bir şekilde iktisadi ya da siyasi nedenlerle ya da iklim krizi gibi nedenlerle bu göç hareketleri oluyor, kaçınılmaz bir şekilde oluyor. Düzenli göç edenler sadece göçmen kuşlar. Leylekler. Yani insan hareketleri kaçınılmaz olarak bunun dışına çıkıyor. O yüzden belki kavmiyetçiliği bırakıp bütün dünya hepimizin ve aslında sınırsız bir dünya; kim nerede yaşamak isterse yaşasın demek makul değil mi? Buna kim itiraz ediyor? Bunun imtiyazlarını paylaşmak istemeyen Avrupa merkezli bakış açıları kendi zenginliklerini paylaşmak istemeyen, kendi imtiyazlarından vazgeçmek istemeyenler oluyor.

"Suriyeliler ve Afganlar bizim kardeşimizdir"

O yüzden Türkiye'de de dikkat ediniz; göçmenleri en çok kim eleştiriyor? Daha önce göç edenler. Yani daha önce göç eden daha sonra göç edeni sevmiyor. Halbuki göçmenler arası dayanışma önemlidir. Suriyeliler, Afganlar bizim kardeşimizdir demek gerekir. 

Hem bu sorunların çözümü üzerine dünya ölçekli düşünmeliyiz hem de bize emanet olan göçmenlerin kılına zarar getirmemeliyiz. İsterseniz buna mülteci deyin isterseniz sığınmacı deyin fark etmiyor ama ben Çeçen kamplarına gittiğimde görmüştüm, onlarca yıl kapta kalan insanlar var. Yani kağıt üzerinde geçici koruma deniyor ama hiçbiri geçmemiş, hiçbiri geçici olmamış. Kalıcı olmasının da nedeni küresel ölçekte dünya zenginleri bunu yanıt üretmek yerine fatura etmek ve Türkiye'ye fatura etmek gibi bir politikayı benimsiyorlar. İnsani vicdani açıdan bunun kabul edilebilir bir yanı yok.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.